Mindössze négy napig Magyarországon látható a Himalája Expo!

Mindössze négy napig Magyarországon látható a Himalája Expo!

Az idei év egyik nagy kiállítási szenzációja egyenesen Franciaországból érkezik Budapestre, az Utazás kiállításra.

A himalájai népek életét is bemutató expón a múlt század eleji expedíciók és a Mount Everest első hódítóinak eredeti használati tárgyait, felszereléseit is láthatja a közönség. Emellett sok-sok újdonságot tudhatunk meg a világ legmagasabb hegységében, a 6-8 ezer méter magas csúcsok közelében élő emberek kultúrájáról, mindennapi és vallási szokásairól. A kiállítás első napján tiszteletét teszi a magyar Himalája expedíciók első számú vezetője, Erőss Zsolt is.

Himalája és a Nyugat

A kiállítás egyik érdekessége az 1931-32-es Citroën expedícióból fennmaradt relikviák tárlata. A hajdan Sárga Expedíciónak nevezett hatalmas vállalkozás, a Bejrúttól Pekingig tartó túra főszereplője az akkori technikai megoldásaival új utakon járó Citroën terepjáró volt. A Himalája Expo azonban nem csak a technikának állít méltó emléket. A híres csúcstámadók közül megeleveníti Mallory és Irvine 1924-ben tett első kísérletét, valamint a Hillary-Norgay párost, az új zélandi hírességet és a sokáig méltatlanul kevéssé ismert serpát. Képeken és írásokon keresztül megismerheti a közönség Lhásza kolostorának első női látogatóját is.

Himalája és a helyiek

A különleges bemutató azonban nem csak az emlékekből építkezik. A magashegyi népek mai használati tárgyai, a vallási szokásait megelevenítő imamalmok és szőnyegek, sőt egy buddhista szentély is helyet kap a mintegy ezer négyzetméteres területen. Kézműves bemutatók is színesítik az eseményt, így eredeti kincsekre bukkanhat a vásározó. Bár nem a jószágok hozzák a felszerelést, de a tervek szerint ott lesz a magashegyi teherhordók képviseletében egy-két jak is. A helyszínen a buddhizmus meditációs gyakorlatának legfontosabb eszköze, homokmandala készül, amely művészeti tevékenység és egyben kultikus üzenet a világnak.

Himalája és Magyarország

A szervezők szeretnék bemutatni a Himalája magyar vonatkozásait is, ezért a kiállításra meghívást kapott a Mount Everest első magyar férfi meghódítója, a magyar Himalája expedíciók első számú vezetője Erőss Zsolt. A kiállítás első napján személyesen is találkozhatnak vele, illetve a róla szóló tárlaton megtekinthetik felszereléseit, sátrát, pehely overállját, jégcsákányát is, miközben folyamatos vetítést láthatnak a magyar hegymászó csapat által készített fotókból.

http://www.utazas.hungexpo.hu

további hírek

2011-02-16 08:47:56