Hortobágyi sötétség

Hortobágyi sötétség

A hortobágyi rónák éji sötétsége nagy segítség a csillagok megfigyeléséhez. Nem csoda így, hogy ezüst minősítésű "Sötét Égbolt Park" lett a hortobágyi Csillagoségbolt-park.

A Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség (IDA) Arizonában hétfőn jelentette be csillagászati megfigyelésekre különösen alkalmas két új "Sötét Égbolt Helyszín" január 25-én történt hivatalos elfogadását: az Egyesült Királyság fennhatósága alá tartozó, a Normandiához közeli Sark-sziget az ezüst minősítésű "Sötét Égbolt Közösség" címet nyerte el, a Kelet-Magyarországon található Hortobágyi Csillagoségbolt-park pedig ezüst minősítésű "Sötét Égbolt Park" lett.

A területek a Föld két hasonló közösségéhez és öt parkjához  csatlakoznak, amelyek már korábban elnyerték ezt a tekintélyes elismerést. Közéjük tartozik a Galloway Erdő Park Skóciában és a Zselici Tájvédelmi Körzet Magyarországon - mondta Gyarmathy István a Hortobágyi Nemzeti Park programkoordinátora.   

A szakember az indoklásból kiemelte, hogy a madárvilág szempontjából a Hortobágy Európa egyik legfontosabb helyszíne és a Csillagoségbolt-park létrehozásakor ennek fontosságára különösen odafigyeltek. A Hortobágyon hároméves előkészítő munka előzte meg az IDA igazgatótanácsának döntését. Ezzel a nemzeti park számos nemzetközi kijelölése (világörökség, bioszféra-rezervátum, Ramsari-terület) további elismerő címmel bővült.   

Gyarmathy István hozzátette: a park területéről felhőmentes, holdtalan éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillag látható. Derült nyári éjjeleken a Tejút derengése jelent meghatározó látványt. Tavaszi estéken naplemente után, illetve őszi hajnalokon napkelte előtt megpillantható a bolygóközi porról visszaverődő napfény, az állatövi fény. Több, könnyen elérhető pontja is van a Csillagoségbolt-parknak, ahol zavaró fényektől távol figyelhetők meg az égbolt csodáit. A Fecskeház Erdei iskola programjai mellett a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága rendszeresen szervez alkonyati madármegfigyeléssel egybekötött éjszakai csillagnéző túrákat is.

Szálláshelyek a közelben:

• Berekfürdő »
• Hajdúszoboszló »
• Karcag »
• Tiszafüred »
• Tiszacsege »

Turizmus Online

további hírek

2011-02-02 13:13:20