VII. Gyulai Reneszánsz Karnevál

VII. Gyulai Reneszánsz Karnevál

2010.02.05. - 2010.02.07.
Gyula


Gyula Város Önkormányzata 2004 óta rendezi meg hagyományteremtő szándékkal a Reneszánsz Karnevált.
Szeretettel VÁRunk minden kedves vendéget és helyi érdeklődőt, aki a szürke téli napokat vidámságra, könnyed kikapcsolódásra és színes, szórakoztató reneszánsz kori élményekre szeretné cserélni!
A karnevál napjainkra megszokott színfolttá vált Gyula kulturális programjainak sorában.

 

 

 


A felvonuláson résztvevő helyi óvodások, diákok és más csoportok már decemberben megkezdik a felkészülést annak érdekében, hogy saját műsoruk bizonyuljon a karneváli forgatag legszínesebb, legszórakoztatóbb produkciójának.
Szeretnénk, ha mind a felnőttek, mind pedig a gyerekek élményszerűen megismerkednének azzal az időszakkal, melyben városunk egykor tündökölt, és amelyből végvárunk is származik.
A kedves vendégek és látogatók megismerkedhetnek a reneszánsz élet minden különlegességével: feltárul a korabeli kultúra, történelem, gasztronómia, de a mindennapok örömteli pillanatait is átélhetik a résztvevők Gyulai Vár falain belül és kívül.
2010-ben Mátyás királyunk és Aragóniai Beatrix udvarába leshetünk be a kísérő programok keretében, illetve természetesen a felvonulás alatt is.
Ebből az alkalomból a hagyományos karneváli programok tovább gazdagodnak Mátyás kori életképekkel, reneszánsz kori táncos, zenés műsorokkal, kiállításokkal, divatbemutatókkal, gasztronómiai különlegességekkel.
Az ünnepi karnevált színes, látványos felvonulás nyitja, amely a Kossuth térről indul a Várkertbe, ahol reneszánsz vásár és egész napos programok VÁRnak minden résztvevőt.
A jelmezekhez és a bemutatkozó műsorokhoz – a pályázati felhívásnak megfelelően – a reneszánsz korból meríthetnek ötleteket a versenyző csapatok, amelyeket neves zsűri értékel.
Nagy hangsúlyt kap a gasztronómia is ezekben a napokban.
A látogatók nemcsak a vásár területén kóstolhatnak bele a helyi, illetve reneszánsz kort idéző csemegékbe, étkekbe, lelket melegítő italokba és egyéb finomságokba, hanem Gyula számos étterme is reneszánsz hangulatba öltözve várja vendégeit.
Reneszánsz lakoma csalogatja a bálozni vágyókat is, mivel minden évben reneszánsz bál kerül megrendezésre a Városháza impozáns dísztermében.
A kicsik sem maradnak szórakozás nélkül.
A gyerekek minden délelőtt külön gyermekprogramokon (színi-és mutatványos előadások), kézműves és múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt, táncokat tanulhatnak, versenyezhetnek és számos korabeli eszközt, mesterséget próbálhatnak ki.
A mulatság mindenkinek kijár!
A felnőttek valódi lovagi tornán vehetnek részt, a győzteseket a sikeres ügyességi próbák után lovaggá üttetnek!

Vegyüljön el Ön is e vidám karneváli forgatagban, Gyula szeretettel VÁR mindenkit!

Szálláshelyek Gyulán

további hírek

2010-01-07 13:15:46