Tatai Vadlúd-Sokadalom

Tatai Vadlúd-Sokadalom

2009.11.27. - 2009.11.28.
Tata
Öreg-tó

Ritka vándor és egy fokozottan veszélyeztetett madárfaj a tatai Öreg-tavon!

Apácaludak 20 példányát sikerült megfigyelnie a múlt héten a tatai Öreg-tó védőzónájába tartozó Ferencmajori-halastavak területén a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület egyik fiatal madarászának, Szabó Máténak. Az apácaludak Kelet-Grönland, a Spitzbergák tundráin költenek, telente pedig főképp az ír és skót tengerpartok közelében, illetve Dánia, Németország, Hollandia, Belgium és Észak-Franciaország partvidékén jelennek meg. A Kárpát-medence területén ritka kóborló. Hazánk területén is felbukkanhatnak, de a húsz példány együttes megfigyelése magyarországi rekord! A mindössze 15 éves madarász megfigyelését később a megyei szakemberek is megerősítették.
Az apácaludak nevüket jellegzetes fekete-fehér tollruhájukról kapták. Pár napja a Dunán is láthatóak voltak, és egy példányuk tegnap már feltűnt a tatai Öreg-tavon is. Az apácaludak állománya stabilnak mondható, nem úgy, mint a szintén pár napja az Öreg-tavon feltűnt vörösnyakú lúdnak. A globálisan veszélyeztetett, fokozottan védett vadlúd faj egy példányát a hétvégén sikerült megfigyelni.
A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület szakemberei az MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportjával karöltve folyamatosan figyelik az Öreg-tavat.

Reményeik szerint a november utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő IX. Tatai Vadlúd Sokadalom keretén belül bárki megcsodálhatja majd ezeket az egyébként igen impozáns madarakat.
Idén is Mindenkit szeretettel vár a Tatai Vadlúd Sokadalom!

A tatai Öreg-tavon minden ősszel vadludak ezrei gyülekeznek, és velük együtt megjelennek az őszbúcsúztató madármegfigyelők is. Ha Ön szereti a jó társaságot, a világon szinte egyedülálló látványt, amit a reggel és este megfigyelhető madár tömegek jelentenek, az érdekes madaras programokat és előadásokat, akkor ott a helye az Öreg-tó partján, ahol szombaton egész napos rendezvénnyel várjuk Önt és családját, osztályát, baráti társaságát.

Forrás: Kulturinfo

Szálláshelyek Tatán

további hírek

2009-11-13 09:45:34