Nemzetiközi Tiszai Halfesztivál 2001. „A szegedi híd alatt…”

A víziélet emberemlékezet óta jelentős mértékben járult hozzá a szegedi nép táplálkozási szokásainak kialakulásához. Szeged, a Tisza és a hal elválaszthatatlanok lettek egymástól. A szegedi hídfő környékén volt a halpiac, és e körül ütötték föl sátraikat a meleg ételt árusító asszonyok. A mai Roosevelt tér és a halételek hagyományosan hozzá tartoznak Szeged város képéhez.

A Roosevelt téri Halászcsárda, a Csongrád Megyei Gasztronómiai Társaság, a Matur Csongrád Megyei Szervezete 2001. szeptember 7-8-9-én rendezi meg a NEMZETKÖZI, TISZAI HALFESZTIVÁLT
A folklór műsorokkal és kirakodó vásárral színesített három napos program a halfőzés mestereit és szakácsművészetüket mutatja be a vendégeknek. A résztvevőket első sorban a tájegységből várjuk, hogy hagyományos szegedi ízeket idézzen a rendezvény a látogatók számára. A színes, látványos rendezvénnyel öregbíteni szeretnék a szegedi halászlé hírnevét, fel akarjuk hívni a figyelmet az ízletes szegedi konyha és a tiszai halászlé sajátos ízharmóniájára.
A rendezvény védnöke: Dr. Bartha László Szeged Város polgármestere
A rendezvény szakmai védnöke: Unger Károly Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke

A fesztivál szakmai programja:
A Fesztivál ideális lehetőség, hogy a nevezők a nagyközönség előtt bemutathassák a szabad tűzön elkészített halspecialitásaikat. Színhelye: „A szegedi híd alatt…” (a Tisza parzton és a Roosevelt téren)
A fesztivál kezdete: 2001.09.07. 14:00 óra
Halfőzők regisztrációja: 2001.09.08. szombat 8:00 – 9:00 óra között
A fesztivál értékelése: érdemrendek, szponzori és különdíjak átadása: várhatóan szombat 16 óra.
Fáklyás Halfőző Party: a Tisza parton asztaltársaságok főzhetnek, amihez a bográcsot asztalt padot tűzifát biztosítjuk – szombat 18:00 óra után
Óriás Bogrács Halászlé – a Roosevelt téren 6000 adag szögedi halászlé fő egy óriás bográcsban – vasárnap 9:00 óra után.

Nevezési kategóriák:
1. Halászlé: a fesztivál célja a szegedi pontyból készült halászlé hagyományainak öregbítése, a tiszai halfőzés tudományának bemutatása.
2. Szabadon választott halétel: ebben a kategóriában nem csak pontyból készülhetnek halételek. A rendezők itt biztosítanak lehetőséget a szakácsművészet különlegességeinek bemutatására.

Műsorterv
2001. szeptember 7. (péntek)
17:00 Zsom-Boys együttes és Dudás Ildikó énekesnő műsora
21:00 Akropolis Színpadi Tánc Stúdió műsora

2001. szeptember 8. (szombat)
09:00 Megnyitó
10:00 Népzene, népdal, néptánc – Patyi Zoltán és zenekara, Ivanovics Tünde népdalénekel; Üllési Fonó és Néptáncegyüttes kamara csoportja
11:00 Zenés gyermek műsor
12:00 Jó ebédhez szól a nóta – Csicsó Győző és zenekara játszik
14:00 Zenés gyerekműsor
18:00 EzerArc Divatbemutató
20:00 Szegedi cigányzenekarok közös műsora
Napközben rendőrségi bemutató a Bünmegelőzési a Közlekedésbiztonsági és a kommandós alosztály részéről.

2001. szeptember 09. (vasárnap)
12:00 Jó ebédhez szól a nóta – ifj. Rácz Lajos és kísérete játszik
15:00 Népzene, népdal, néptánc – Patyi Zoltán és zenekara, Üllési Fonó és Néptáncegyüttes kamara csoportja
16:00 EzerArc Divatbemutató
17:00 Zsom-Boys együttes és Dudás Ildikó énekesnő műsora
21:00 Tűzijáték
21:10 Koós János táncdalénekes műsora

A halfőző érdemrend
A fesztivál rendezősége halfőző érdemrendet alapított. Az „Örökös Halfőző” cím elnyeréséhez hét alkalommal kell a fesztiválon halat sütni-főzni. A résztvevők évente csak eggyel magasabb cím viselését érdemelhetik ki a részvétellel.
Az érdemrend fokozatai és értékük:
1. Vasbogrács – 3000 Ft – Kivitel: Gravírozott réz plakett.
2. Rézbogrács – 4000 Ft – Kivitel: Gravírozott réz plakett.
3. Bronzbogrács – 6000 Ft – Kivitel: Gravírozott réz plakett
4. Ezüstbogrács – 12000 Ft – Kivitel: Réz plakett gravírozva, a hal motívum ezüst berakással.
5. Aranybogrács – 18000 Ft – Kivitel: Réz plakett gravírozva, a hal motívum ezüst, a bogrács motívum arany berakással.
6. Gyémántbogrács – 30000 Ft – Kivitel: Réz plakett gravírozva, a hal ezüst, a bogrács arany, a halszem gyémánt berakással.
7. Örökös halfőző – 45000 Ft – Kivitel: Réz plakett gravírozva, ezüst hal, arany bogrács és gyémánt halszem, arany lángnyelv rubin berakással.
Az elért cím jogos viselését oklevél is igazolja.

A fesztivál értékelése:
Az elkészült ételek a vendégek szavazatai alapján kerülnek értékelésére. Minden adag étel mellé a vendég egy kártyát kap, amelyen az elfogyasztott ételt gasztronómiai és egyéni szempontok alapján értékelheti. Az ételek a leadott kártyák pontszámainak összesítése alapján kerülnek rangsorolásra.
A szponzorok különdíjakat adnak át.

Az ételek értékelési szempontjai:
* színe, illata * fűszerezése * konzisztenciája * össz benyomás * adagolhatóság, szeletelés * korszerű nyersanyagok használata * esztétikai megjelenése * eredeti, ősi recept felhasználása * különleges technológia
Különdíjak ajánlott érétkelése:
* legcsinosabb halfőző * legidősebb halfőző * legfiatalabb halfőző * leggyorsabban elfogyasztott halétel * show, látványosság * halfőző ügyessége * eredeti eszközök használata * hangzatos, találó ételnév * legszebb, legöregebb bogrács .

további hírek

2001-09-06 15:58:27