„PASSZÍV” turizmus

Mint ismeretes,a WTO(Turisztikai Világszervezet) a 2001. esztendőt az aktív turizmus évének nyilvánította. A soproni és városkörnyéki utazási irodák tapasztalatai szerint azonban még sok időnek kell eltelnie ahhoz hogy idehaza a különböző világszervezetek által meghirdetett célok szerint éljenek az emberek…
Például hiába is szerveztek az idegenforgalmi szakemberek úgynevezett megmozgató túrákat,az érdeklődés messze elmaradt a várakozástól. Az utazási irodák véleménye szerint természetesen ennek elsősorban anyagi okai vannak: hiába az „aktív turizmus éve”, ha ettől egy fillérrel nem lesz olcsóbb a szállás,a kerékpár,a kajak vagy a kenu. Ám mindazonáltal valami mégis megmozdult…
„AKTÍV TURIZMUS”
- Nagyon fontosnak érzem,hogy hazánk aktívan bekapcsolódik a különböző nemzetközi szervezetek munkájába,így a Turisztikai Világszervezet(WTO) tevékenységébe is,de ettől a magyarok utazási,nyaralási szokásai nem fognak egyik napról a másikra megváltozni- vélekedi Horváth Vilmos,a Kisalföld Volán Tourist igazgatója.- Elsősorban turizmuspolitikai szempontból jelentős, hogy a WTO az idei esztendőt az aktív turizmus évének nyilvánította:ráirányítja a szakma figyelmét az egészségesebb életvitelt elősegítő programokra ,elvárásokra. Arra például, hogy a panziósnak legyen néhány biciklije, amivel aztán kirándulást tehetnek a vendégei,és így tovább.Mindettől függetlenül nem hinném,hogy az aktív turizmus éve okán egy fillérrel is olcsóbbak lennének a kerékpárok és más,a szlogenben foglaltak megvalósítására hivatott sportcikkek.Ugyanakkor reméljükhogy a világszervezet célkitűzéseinek propagálása idővel nálunk is felkelti az aktív turiimus iránti igényt.
A NE. GA. CO. Kft. Fertőbozi utazási irodájának ügyvezetője, Gebhardt János az aktív turizmus éve alkalmából hét, szinte az egész országot behálózó kerékpártúrát állított össze. Ezek közül csak az Őrségbe, illetve a Mezőkövesdig tartó útvonal ért el nagyobb sikert. A legidősebb túrázó 62 éves,a legfiatalabb 12 éves volt. Az iroda külföldi szakvásárokon is propagálta az „aktív turizmus éve”-ajánlatát, ennek eredményeként még olasz kerékpározó csoportokat is sikerült idecsábítani. Ám idehaza-ahogy fogalmazott az ügyvezető-még sok a teendő, hogy megérlelődjön a belföldiek aktív kikapcsolódásra való hajlandósága.
Hasonló szellemben nyilatkozott Gál Imréné,a Ciklámen Tourist soproni irodavezetője. Mint kiderült, hiába bővítették ki azoknak az üdülési formáknak a körét, amelyek jól szolgáltak (volna) a WTO ajánlásait. Más irodákkal társulva kínáltak hegyvidéki túrákat, vadvízi evezést, és sok más hasonló programot,de az érdekődés messze elmaradt a várakozástól. Irodájuk közvetítésével Sopronból például mndössze öten vállalkoztak vadvízi evezésre. Úgy tűnik,anyagi és más természetű okok miatt nálunk egyenlőre még várat magára az aktív turizmus megélénkülése.
Talán a jövő generációja? Hertelendi Alfonz,a brennbergi lovastanya vezetője az aktív turizmus jegyében egész nyáron napközis táborral várta a gyerekeket. A napi kétszeri lovaglás,az erdő közelsége nagy vonzerőt jelentett:hetente 15-20 gyermek élvezhette az aktív nyaralás örömeit. A lovastanya vezetője úgy véli, valami már elmozdult: az utóbbi időben egyre többen látogatnak ki a lovardához.
Az aktív turizmus évében a TAEG. Rt. elektromos szerelvényeket állít üzembe,amelyek a Károly-kilátóig viszik a kirándulókat-tudtuk meg Varga Tamástól,a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt.tanulmányi igazgatójától. Szándékuk szerint ezzel egyrészt szeretnék kiváltani az erdei gépjárműforgalmat, másrészt a kiépített túra- és lovaspályák igénybevételét is megkönnyítik. A Károly-kilátónál játszótér is épül. A hegyvidék új túraútvonalainak és létesítményeinek köszönhetően a kirándulók akár egész napos felüdülésben részesülhetnek.
/Gosztonyi/

Kisalföld - 2001. augusztus 30. (csütörtök)

további hírek

2001-09-05 16:00:19