Botticellitől Tizianóig

Botticellitől Tizianóig

2009.10.28. - 2010.02.14.
Budapest
Szépművészeti Múzeum


Az itáliai festészet két évszázadának remekművei

A budapesti Szépművészeti Múzeumban őrzött festmények, rajzok, grafikák, szobrok és antik műtárgyak igen jelentős része származik Itáliából. Egyedül a Régi Képtár festményeinek jó egyharmada, több mint ezer alkotás itáliai mesterek műve, vagyis joggal állíthatjuk, hogy a Múzeum az olasz kultúra magyarországi jelenlétének egyik legfontosabb helyszíne.

Egy tág panorámát nyújtó festészeti kiállítást kívánunk rendezni, amely főként olasz gyűjteményekből kölcsönkért remekművekkel a Szépművészeti Múzeum látogatóinak ismereteit az itáliai festészetről tovább bővíti, korábban megszerzett élményeit elmélyíti. A kiállításon kiemelten szerepelnének azoknak a nagy, újító egyéniségeknek a művei, akik a mi, egyébként rendkívül gazdag, és az egyes iskolákat, áramlatokat történeti teljességgel illusztrálni képes gyűjteményünkben nincsenek jelen.

Az itáliai reneszánsz festészetet reprezentáló tárlaton több mint 110 művet tervezünk bemutatni, melyből mintegy 30 a saját gyűjteményünkből kerülne ki. A fennmaradó 80 kép többségét olasz múzeumoktól szándékozunk kölcsönkérni, ám kölcsönadó partnereink lesznek az olyan nagy európai múzeumok is, mint a párizsi Louvre, a madridi Prado, a londoni National Gallery és a bécsi Kunsthistorisches Museum.

Az egy-egy nemzet festészetét átfogóan, főművekkel bemutató kiállításból kettő is volt Magyarországon a közelmúltban. A 2006 tavaszán megrendezett El Greco, Velázquez, Goya. Öt évszázad spanyol festészetének remekművei” című kiállítás, amelyhez számos német múzeum mellett a bécsi Kunsthistorisches Museum és a madridi Prado is kölcsönzött műveket, a maga 200.000 fölötti látogatói létszámával 2006-ban a világon a kilencedik leglátogatottabb olyan kiállítás volt, amely régi mesterek műveit mutatta be. Előtte, 2004 végén, 2005 elején a Fény és árnyék – Mesterművek, 400 év francia festészete című kiállítás 300.000 látogatót vonzott társintézményünkbe, a Műcsarnokba. De nemzetközileg is sikeresek az ilyen típusú nagy, átfogó tárlatok. Így például az elmúlt évben a New York-i Guggenheim Múzeumban volt óriási siker a „El Grecótól Picassóig” című kiállítás.

Azt tartjuk, hogy a tervezett olasz kiállítással nemzeti adósságot is törlesztünk. Szívügyünk, hogy az olasz festészet dicsőséges múltja iránt ne csak a tiszteletet, hanem az értő szeretetet is erősítsük a magyar közönségben. Az egyes iskolák és stílusáramlatok méltóképpen lesznek a kiállításon képviselve, és a leghíresebb géniuszok több művükkel is megjelennek majd.


Szálláshelyek Budapesten

további hírek

2009-09-16 09:48:21