Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben

Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben

2009.11.07. - 2009.11.08.
Szentendre
Skanzen - Szabadtéri Néprajzi Múzeum


Magyarországon a Szent Márton napi hagyományok több évszázados múltra tekintenek vissza. Az ország legjelentősebb borvidékein a borászok, borászatok fontos eseményként jegyzik az újbor születését és bemutatását.

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartotta a mondás. A Skanzen idén is gondoskodik arról, hogy ez ne történjen meg.

Márton napi szokások
Márton-napon még a századfordulón is országszerte lakomákat tartottak, mert úgy gondolták, hogy minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Hasonlóképpen gondolkodtak a tömött liba levágásáról is. Ehhez az őszi szokáskörhöz tartozik az is, hogy a pásztorok és gazdák kölcsönösen megajándékozták egymást. Baranya megyében továbbá azt is tartották, hogy a Márton napi időjárás mutatja meg a márciusi időt.

Az újbor kultúrája Magyarországon az 1990-es évek közepén kezdett el terjedni. Először Bock József villányi borász Szent Márton bora elnevezésű kékoporótját nyitották fel ünnepélyes keretek között 1996. november 11-én. Azóta a borászok és bormarketingesek kitartó munkájának köszönhetően a Márton napi libaevés fontos eleme egy üveg újbor felnyitása és elfogyasztása.

A fesztivál
Az átlagosan évente több mint ötezer látogatót vonzó - elsősorban gasztronómiai - rendezvény különlegessége, hogy néprajzban jártas szakemberek autentikus környezetben az étkezési élmények mellett kulturális, néphagyománnyal kapcsolatos ismereteket is átadnak a látogatóknak.

Forrás: Kulturinfo

IDE kattintva böngészhet a környék szálláshelyei között

további hírek

2009-09-15 15:38:56