Reneszánsz nap - Pécs

Reneszánsz nap - Pécs

2009.06.18. 17:30
Pécs
Barbakán

Reneszánsz nap

Janus Pannonius újratemetése és a reneszánsz év adta az apropót, hogy Pécs városa a költő-püspök emlékére programsorozatot indítson Janus arcai címmel. Konferencia, előadások, lemezbemutató koncert, ünnepségek, vetélkedő szerepelt a havonta megrendezett rendezvények között. A múlt év októberétől zajló eseménysorozat a Reneszánsz nap műsoraival zárul.

Program:
17.30 Barbakán kert

Táncmesterek
Thoinot Arbeau: Orchesographia, avagy a tánc mestersége és Fabritio Caroso: Nobiltà di dame. A tánc tudománya című könyveinek bemutatója

„A táncmester - arisztokraták, később polgárok táncoktatásával foglalkozó szakember, bálok, udvari ünnepségek, idővel színpadi előadások megálmodója és rendezője. Egy személyben koreográfus és zeneszerző, ceremóniamester és illemtanár. Ért a hangszeres játékhoz, víváshoz, lovagláshoz, tanult a költészetben, filozófiában, esztétikában, matematikában. Összegezve: nagyra becsült, sokoldalú művész, s olykor táncelméleti munkák szerzője. A Táncmesterek sorozattal - reneszánsz és barokk szerzők korszakos jelentőségű műveit kívánjuk magyar nyelven elérhetővé tenni. A sorozat indításaként két 16. századi kortárs, a francia Thoinot Arbeau és az itáliai Fabritio Caroso egy-egy művét adjuk az Olvasó kezébe.”

Beszélgetés a kiadók – az ARBEAU ART és a PRAE.HU - képviselőjével és az alkotókkal.
A beszélgetést vezeti Széll Rita sorozatszerkesztő, közreműködik a Mecsek Táncegyüttes.
18.00 Barbakán kert

Reneszánsz koncert Janus Pannonius emlékére
A műsorban közreműködik: a Sebő együttes, Kobzos Kiss Tamás, Tolcsvay Béla és a Misztrál együttes

A fellépő együttesek és szólisták a Janus Pannonius című CD szerzői és közreműködői. Programjukban reneszánsz dallamok és Janus Pannonius versmegzenésítések szerepelnek.
20.00 Sétatér

Reneszánsz mulatságok
táncszínházi előadás

Képek a magyar és az európai reneszánsz udvarok életéből - sok játékkal, tánccal és zenével.

Előadja az ARBEAU Historikus Táncgyüttes: Bozár László, Horváth Mónika, Hrabovszky Hajnalka, Morvai Veronika, Taba Csaba, Végső Miklós
Művészeti vezető, táncrekonstrukció és koreográfia: Széll Rita

Műsoron többek között: Thoinot Arbeau és Fabritio Caroso koreográfiái, Pierre Attaignant, Michael Praetorius, Pierre Phalèse és Tielman Susato dallamai.

Széll Rita tánctörténész, reneszánsz és barokk táncspecialista. A vezetésével működő ARBEAU Historikus Táncegyüttes a reneszánsz és barokk korszakok báli és színpadi táncainak professzionális tolmácsolója. Számos koncert-, opera- és fesztiválszereplés és bemutató fűződik az együttes nevéhez.

további hírek

2009-06-16 10:38:53