17. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál

17. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál

17. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál
Blues, jazz, rock, gasztronómia és borbarát találkozó
Paks 2009 július 1-5

Paks a harmadik évezred első évtizedének végén is várja a bor, a gasztronómia és a zene szerelmeseit, rajongóit vagy a pusztán óvatosan kíváncsiskodókat. A tizenhetedik Gastroblues Fesztivál úgy tartja meg hagyományait, hogy közben egy-egy apróbb újítással szolgál a visszajáró vendégeknek és persze várja az újabb érdeklődőket. A korábbi évek bizonyították, hogy a jó zene, az ínycsiklandó ételek, a zamatos borok nemzedékeket – ezen belül családokat – vonzanak a rendezvényre, baráti egységbe forrasztanak évente csak egyszer találkozó idegeneket, akik aztán bluesbarátként válnak el a fesztivál végén.
Támogatóinknak köszönhetően, – akik a nehezedő gazdasági viszonyok között is segítőkezet nyújtanak, – ez évben is több nagyszerű produkciót állíthatunk a közönség elé. A bluestól a rockig mindenki megtalálhatja kedvenc stílusát, azon belül is a műfaj egy-egy specifikus irányzatát. Jól lehet, hogy az idei évben a nevek között talán nincs akkora világsztár, mint korábban, de a színvonal garantáltan nem marad alatta az eddig megszokottnak. A nálunk ezidáig ismeretlen, de hazájában jónevet kivívott Hamburg Blues Band két sztárvendége az egyértelműen közönség kedvenc énekes Chris Farlowe és a gitáros Clem Clempson, akik a stílusteremtő, napjainkban ritkán koncertező Colosseum együttes tagjai is egyúttal. A szigetországból érkező gitáros Matt Schofield dinamikus játékával már sok elismerést szerzett. Dobossal és Hammond orgonistával felálló triójával új színfolt lesz a fesztiválok történetében. Ugyancsak angol állampolgárságú az énekes Arthur Brown, aki 1968-ban Fire című dalát a fején lángoló tűzkoronával adta elő. A helyi tűzoltók megnyugtatására közöljük, hogy erre a mutatványra már nem kell felkészülniük. A felkészülés a magyar kísérőzenészek, a Póka Egon Experience feladata lesz. Pókáék kíséretében lép fel a hazai rock szcéna legkiemelkedőbb női, illetve férfi énekese, Keresztes Ildikó és Charlie is. Az idei rendezvény sajátja, hogy az imént említetten kívül ennyi nemzetközi produkció még nem állt színre. Little G. Weevil művésznéven szereplő Szűcs Gábor az amerikai szájharmonikás Billy Gibsonnal lép fel, valamint a nemzetközi sikereket is aratott budapesti T.Rogers együttes vendége az alaszkai lap steel gitáros Son Henry lesz.
A tavaly 60. születésnapját ünnepelt magyar blueskirály Deák Bill Gyula ismét ellátogat zenekarával és a vasárnap a szabadtéren mutatkozik be Paks városának a Piramis+ formáció az énekes és basszusgitáros posztján új tagokkal.
A hagyományos templomi koncert szombaton kerül megrendezésre, a főzőversenyek pedig a szokásos módon vasárnap kora délelőtt indulnak. A borral készült ételek kategóriájában rekordkísérletre kerül sor.
A borbarát találkozón a történelmi és határontúli borvidékek borászai személyesen mutatják be boraikat.
Reméljük, hogy rendezvényeket nagy számban látogatják meg. Kívánunk minden kedves vendégünknek jó szórakozást és jó étvágyat a kellemesnek ígérkező első júliusi hétvégén.

további hírek

2009-06-11 08:41:51