Tanácskozása a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban

Európai Szabadtéri Múzeumok Szövetségének 20. Tanácskozása a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban:

Az Európai Szabadtéri Múzeumok Szövetsége kétévente rendezi meg konferenciáját,mindig más-más európai szabadtéri múzeumban.
2001 augusztus 20-26 között Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ad otthont -immár másodjára- a tanácskozásnak.
A szövetség célja a szabadtéri múzeumok közötti kapcsolatok megteremtése és ápolása, folyamatos információ biztosítása, szakmai érdekvédelem,. Tagjai a múzeumok igazgatói,és vezető szakemberei, akik választás útján kerülnek be a szövetségbe.
A tanácskozáson az előadók és a résztvevők egy-vagy több meghatározó témában fejtik ki véleményüket.A jubileumi tanácskozás központi gondolata:ÚJ ÉVEZRED-ÚJ KIHÍVÁSOK SZABADTÉRI MÚZEUMOK SZÁMÁRA. A tanácskozáson- melyre mintegy 120 résztvevő jelentkezett elsősorban Európa országaiból- az alábbi témakörökből hallhatunk előadásokat.
1.Egy XIX. Századi gondolat továbbélése a XXI. Században
2.Társadalmi elvárások, múzeumi válaszok
3.Hol a határ? Időben, térben és tartalomban
Augusztus 23-24-én a konferencia résztvevői tanulmányi kirándulást tesznek, melynek során megtekintenek két regionális múzeumot(Nyíregyháza, Ópusztaszer), két helyben megőrzött népi műemléket(Mezőkövesd,Békéscsaba) és egy régészeti szabadtéri múzeumot(Százhalombatta).
A konferencia utolsó napján vendégeink megismerkednek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállításaival, valamint részt vesznek azokon a hagyományőrző, zenei, technikatörténeti, kézműves és gasztronómiai rendezvényeken melyek múzeumunkat élővé varázsolják.
Természetesen a múzeum ezen a napon is látogatható lesz a nagyközönség számára, sőt kifejezetten ajánljuk, hiszen annyi minden érdekes történik majd!
A hagyományörző programok között népi gyermekjátékok, népi sportjátékok, bábelőadás szerepel. Az óbudavári templomban orgonamuzsika hallható. A technikatörténeti bemutató keretében több malomban is őrlünk(szárazmalom, szélmalom, tiprómalom, darálómalom és vízimalom). Működés közben tekinthető meg a kékfestő műhely, de látható lesz rongyszőnyegszövés, csuhéfonás, hordókészítés, kőfaragás, bőrkikészítés, sallangkészítés, szövés, kosárfonás, fazekasság, csipkeverés, gyermekjáték-készítés, virágkötés, madzagszövés, gyöngyfűzés, gyertyamártás, valamint múzeumpedagógiai foglalkozások óvodásoknak és iskolásoknak. Gasztronómiai programjaink között említenénk meg a pékműhely ízletes választékát, valamint azt a nem mindennapi eseményt, amikor láthatjuk, hogyan készül a must a nyúli présszínben a bálványos présen.
A konferencia rendezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
További információ a konferenciáról: Horváth Anita, a 26-i programról Bárd Edit 26/502-511

Pazonyi Lilla, sajtóreferens - [email protected]

további hírek

2001-08-24 13:33:23