KÉPBEN VAGYUNK! - XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás

KÉPBEN VAGYUNK!  -  XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítás

és a Határnyitás 20 éve című kísérő kiállítás

2009. 03. 20. - 2009. 04. 26.
Budapest
Magyar Nemzeti Múzeum
1. emelet

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2009. március 20. - április 26. között, a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként, ismételten a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezi meg XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállítást, és a Határnyitás 20 éve c. kísérő kiállítást.

A hazai sajtófotográfia nagyszabású és évről évre nagy közönség-sikert arató tárlatát, a budapesti helyszínt követően több vidéki nagyvárosban -Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged, – is bemutatják, és több tízezren látogatják.

A Magyar Sajtófotó Kiállítást a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztálya által kiírt Sajtófotó Pályázat előzi meg, amelyre hivatásos és amatőr fotóriporterek több ezer képet küldenek be. A pályázatra 13 kategóriában lehet nevezni és a pályázatra beérkezett képekből rangos szakmai zsűri választja ki a díjazásra érdemeseket és a kiállításra kerülő alapanyagot.

A pályázat és a kiállítás iránti szakmai érdeklődést jelzi, hogy a 2008-as pályázatra 592 szerző pályázott 11 939 felvétellel.

A kiállítás mindenkor átfogó képet ad az előző – jelen esetben a 2008-as - év legizgalmasabb hazai és nemzetközi eseményeiről, azokról a társadalmi, kulturális, sporteseményekről, amelyek a közvéleményt foglalkoztatják.

A Magyar Nemzeti Múzeumban több mint egy hónapon át látható kiállításon közel 500 kép kerül bemutatásra.

A Határnyitás 20 éve című kísérő kiállítás aktualitását az adja, hogy 1989. szeptember 11-én nyílt meg Magyarország nyugati határa. Ez az esemény nem csupán Magyarország, de Európa jövője szempontjából is meghatározó vált, az egységes és szabad Európa megszületésének pillanatát jelentette. A húsz éves évforduló lehetőséget kínál arra, hogy felidézzük az akkori eseményeket, ismert és eddig még soha nem látott fényképek, dokumentumok felhasználásával. A Határnyitás 20 éve című tárlaton – a tervek szerint – nyolcvan kép lesz látható.

A kiállítás ideje alatt megvásárolható az „Év Sajtófotója” című könyv, amely a 2008-as sajtófotó pályázatra beérkezett képekből ad bőséges áttekintést.

IDE kattintva böngészhet budapesti szálláshelyek között

további hírek

2009-03-04 14:02:45