Hommage á Haydn

Hommage á Haydn

2009.03.18. 19:00
Pécs

Palatinus Szálló
Bartók Terem

Megyesi Schwartz Lúcia (ének) és Jandó Jenő (zongora) kamaraestje Joseph Haydn zeneszerző halálának 200. évfordulójára a pécsi Palatinus Szálló Bartók termében.

Joseph Haydn

(Rohrau, 1732. március 31. – Bécs, 1809. május 31.)
Osztrák zeneszerző, a bécsi klasszikusok első képvielője. A zenetörténészek a "szimfóniák atyjának" és a vonósnégyes megteremtőjének tekintik. Alsó-Ausztriában született, egy falusi bognármester fiaként. Édesapja nem volt ugyan képzett muzsikus, de tudott hárfán játszani és szeretett énekelni. A faluban, ahol Haydn gyermekkorát töltötte, osztrák, magyar és horvát anyanyelvűek laktak. Ebben a környezetben fogékonnyá vált a különböző nemzetiségiek zenéi iránt. Nyolcéves korától kilenc éven át Bécsben, a Szent István-dóm kórusában énekelt, majd hangja mutálása utén a maga erejéből tovább tanult. Zongorakísérőként elszegődött a Bécsben működő, nagy olasz zeneszerző és énektanár, Porpora mellé, ahol a házimunkáért a mester zeneoktatásban részesítette. 1761-ben az Eszterházy-család szolgálatába lépett, és közel harminc évig az udvari zenekar karmestere és zeneszerzője. itt születtek az eszterházi színháznak írt operái, vonósnégyesei, szimfóniái és gazdag életművének számtalan alkotása. Szoros barátság fűzte Mozarthoz, a fiatal és mellőzőtt zeneszerzőhöz, akinek sokat jelentett Haydn atyai barátsága. 58 éves korában hagyta el először a kismartoni-eszterházi-bécsi rezidencia szűk világát. Solomon hegedűművész hívására Londonba ment. Műveit nagy sikerrel mutatták be, a hangversenyeken ünnepelték.

Alkotómunkájára is nagy hatással volt ez a londoni út, ihletet nyert a Teremtés és az Évszakok című oratóriumainak megírásához. A 90-es évek vége felé a hangszeres muzsikából már csak a vonósnégyes érdekelte. Egyik leghíresebb kései alkotása a "Gott erhalte" kezdetű császár-himnusz, mely a magyarok körében - főleg a szabadságharc leverése után - rendkívül népszerűtlen volt. Ez az ellenszenv világméreteket öltött, amikor a hitleri Németország - új szöveggel - hivatalos himnuszává tette. 70 éves kora után már alig komponált. 1805-ben elkészült alkotásainak jegyzéke. Bécs-i otthona a látogatók zarándokhelye lett. Bécsben halt meg, holttestét később Kismartonban, az Eszterházyak várkápolnájában temették el.

Haydn talán leghíresebb vonósnégyese a C-dúr "Császár" vonósnégyes. Páratlan népszerűségét lassú tételének köszönheti. Hatalmas életművének törzse 104 szimfónia, 68 vonósnégyes, 55 zongoraszonáta, 14 mise, 14 opera.

IDE kattintva olvashat információt a Danubius Hotel Palatinus-ról

további hírek

2009-03-04 13:30:50