JÁTÉKVILÁG - A százhalombattai a Matrica Múzeumban

JÁTÉKVILÁG - A százhalombattai a Matrica Múzeumban Tisztelt Látogató

A „Matrica” Múzeumban november 12-én 17 órakor nyílik a Kiss Áron Magyar Játék Társaság „JÁTÉKVILÁG” című kiállítása. A kiállítást megnyitja: Dr. Györgyi Erzsébet néprajzkutató, a Társaság soros elnöke. A megnyitón közreműködik Gere László drámapedagógus.

A Kiss Áron Magyar Játék Társaság a játék kedvelőit, a játékos embereket tömöríti. Névadója Kiss Áron, aki kiváló pedagógus volt, fontosnak találta a "Magyar Gyermekjáték -gyűjtemény" anyagának összegyűjtését és közreadását 1891-ben, visszajuttatva ezzel a hagyományos játékkincset a gyermektársadalomhoz.

1987 óta a Társaság nagyban hozzájárult a hazai játékkultúra élénkítéséhez, gazdagításához, hagyományainak megőrzéséhez, társadalmi elismertségéhez. A több mint 800 tagja között pedagógusok, pszichológusok, muzeológusok, gyűjtők, játéktörténészek, iparművészek, játékalkotók, játékkereskedők, játékszakértők, közművelődési szakemberek működnek. Ők az élet egyhangúvá válását játékos eszközökkel oldják. Tevékenységük azon a meggyőződésen alapul, hogy a játék nem csak a kisgyermekek privilégiuma, hanem annak élénkítő, vidámító, fejlesztő ereje a gyermekkor és ifjúkor teljes folyamán nélkülözhetetlen a szocializáció, a tevékeny emberré nevelés folyamatában. És hogy a játékkal megszépített ifjúkor után az élet egyetlen szakaszában sem hiányozhat teljesen a játék, a játékosság. "A játék olyan drog, amelyet nem követ másnaposság" - Grastyán Endre, a nagy neurobiológus megállapítását ma különösen aktuálisnak gondolják.

Együttműködnek múzeumokkal, művelődési intézményekkel közös és egyéni kiállítások, előadások, konferenciák, játékbemutatók, vásárok megvalósításában.

A „Matrica” Múzeum már második alkalommal ad otthont a Játék Társaságnak, tagjai 2000-ben is nagy sikerrel mutatkoztak be Százhalombattán. A „Játékvilág” című kiállításon közel 30 kiállító munkáit láthatja a közönség.

A kiállításhoz kapcsolódóan több rendezvényt szervez a Múzeum novemberben és decemberben. November 29-én 14 órakor a gyereknek Matrica Műhelyt rendeznek, amelyen a gyerekek megismerkednek a kiállítással, és játékokat készítenek. Ugyanezen a napon 16 órakor „Mesemondó” estre kerül sor, „Folt hátán folk” címmel barangolhatnak a gyerekek és felnőttek a népzene és a népmese szárnyán a Folt zenekarral. A programot táncház zárja. November 29 – 30-án és karácsony előtt „Játékvásár” várja az érdeklődőket, ahol a Kiss Áron Játéktársaság tagjai árusítják a természetes anyagokból készült népi játékaikat. December 17-én 17 órakor „Játékokról karácsony idején” címmel Dr. Györgyi Erzsébet néprajzkutató tart előadást. A kiállítás 2009. január 12.-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10–17 óráig.

A szervezők sok szeretettel várnak minden érdeklődőt a kiállításra és a hozzá kapcsolódó rendezvényekre!

Dobos Ágnes – „Matrica” Múzeum

IDE kattintva talál százhalombattai szálláshelyet

további hírek

2008-11-11 11:10:06