Fotográfiák az ezeréves Magyarországról

A budapesti Nemzeti Galériában nyílt fotókiállítás a fenti címmel. A szeptember 15-ig látogatható kiállítás, melyen közel száz magyar műemléket, művészeti alkotást, történelmi helyszínt mutatnak meg a múzeum látogatóinak.

Sajátos országjáráson készítette Borsos Mihály fotóművész ezeket a felvételeket, aki a Pannon GSM támogatásával kelettől nyugatig, északtól délig járta az utakat. Felkeresett falusi templomokat és várakat, nemesi kúriákat és polgári otthonokat, járt múzeumokban, remetebarlangban, volt történelmi emlékhelyeken és temetőkben. Elkerülte viszont a városokat, el az idegenforgalom útvonalait és kedvenc helyszíneit.
Feladata az volt, hogy meg kell néznie és meg kell mutatnia, mennyi olyan kincs van körülöttünk, amelyre nem esik fény, ami nem kap nyilvánosságot, pedig megérdemelné. Útjaihoz és úti céljainak kijelöléséhez többféle segítséget is kapott. A múzeum könyvekkel, Horváth György művészettörténész tanácsokkal látta el. A két esztendőn át tartott utazásnak több ezernyi fénykép lett az eredménye. Mindegyik vállaltan szubjektív.
A helyszínek kiválasztásában épp úgy, mint az egyes tárgyak interpretálásában. Borsos Mihály nem műemléki szakfotográfiákat készített, hanem saját látásmódja szerint fényképezte le a fölkeresett helyeket.
Ami ebből a több ezer fényképből most kiállításra kerül a Magyar Nemzeti Galériában - kétszáznál több fotó a közel száz helyszínről - szűkített, de nem szegényített válogatás az egész anyagból. Átfogja az országot: mind a tizenkilenc megyéből legalább két emlék bekerült a válogatásba. És átfogja a millenniumi időt: a beválasztott legkorábbi emlék, a tarnaszentmáriai Sarlós Boldogasszony templom bizonnyal állt már Szent István koronázása előtt is, és a legifjabb, Aba Novák Vilmos falképe a jászszentandrási templomban az alig múlt 20. századot idézi.

Kisalföld - 2001.08.16. (csütörtök)

további hírek

2001-08-22 14:32:40