Bakonyaljai Vigasságok

Bakonygyirót-Bakonypéterd-Écs-Kajárpéc-Ravazd helyszíneken rendezik meg augusztus 10 és 24 között a Bakonyalji Vigasságokat. A nyárzáró összművészeti fesztivál megmozgatni, közönség elé tárni próbálja a régióhoz tartozó civil és kulturális szervezetek, csoportok által kitalált, létrehozott produktumokat.
A térségi fesztivál jelleg erősödését jelzi, hogy a Cseszneki Nyár 2001 és a pannonhalmi Pro Patria Napok szervezőivel is közös megállapodás köttetett idén.
A Bakonyalji Vigasságok főszervezői Rómer-ház és a Mediawave Alapítvány csak koordináló és nem programszervező szerepet kívántak betölteni, bár természetesen megszervezték saját programrészüket, de segítségüket és szervezői tapasztalataikat felajánlották az azt igénylőknek. A szervezők nagy örömére a program az utolsó pillanatig bővült.
A Bakonyalji Vigasságok szerves részét képezik azok a helyi hagyományokra és a községekben élő képzőművészek, valamint mesteremberek oktatótevékenységére építő táborok, amelyek kis közösségben előkészítik, megelőlegezik (ravazdi kézműves- és életmódtábor, bakonygyiróti fazekastábor, kajárpéci vásárikomédiás-tábor), illetve folytatják (bakonypéterdi Noé Bárkája Nemez- és Talpmasszírozó Tábor) a fesztivál programját, szellemiségét. A szervezők (tréfás) távlati célja, hogy a régió minden portája rendezze meg „saját fesztiválját, táborát”, aktívan hozzájárulva ezzel közössége megtartásához, önbecsülésének növeléséhez, erősítve ezzel a saját kultúra megőrzésének fontosságát.
Az előbbiek okán a szervezők arra szeretnék felhívni a térség lakóit, azokat, aki nem tudnak eljönni a fesztivál nyitójára, hogy augusztus 17-én (péntek) naplementetájban (kb. 20 óra 30 perckor) 10 percig időzzenek el portájuk előtt, képletesen üljenek ki a ház elé a már nem létező lócára ahogy ez régen még szokás volt és nézzék meg a tűzijátékot, adózva ezzel a közösség erejének.
Táborok
Augusztus 10-17.: Ravazdi kézműves- és életmódtábor
A győri Rómer-ház kézműveskörére épülő tábor a szövés, fonás, gyöngyszövés, népi bőrözés gyakorlati oktatásán kívül a népi életmód megismerését tűzte ki célul a kenyérsütéstől a hagyományos népi ételek készítésén át a gyógynövények felismeréséig, eredeti helyi és gyimesi adatközlők bevonásával. Esténként táncház, tánctanítás, népi játékok.
Szervező: Rómer-ház (Mozgókép Művészeti, Oktatási, Ifjúsági Közalapítvány).
Támogató: ISM Mobilitás Ifjúsági Szolgálata.
További információ: Bernáth Judit (96/215-073) és Rómer-ház (20/9690-535, www.extra.hu/romerhaz ).
Augusztus 10-18.: Bakonygyiróti nemzetközi kézművestábor
A tábor a fazekasság, kerámiamintázás, fafaragás, rajzoktatás területén szándékozik működni, lerakni egy jövőbeli művésztelep alapjait.
Szervező: Villányi Zsolt keramikus (30/34-888-13).
Augusztus 13-18.: Kajárpéci HCL - Happy Cameleons Lager (vidám színjátszók túlélő- és életmódtábora)
A tábor célja a vásárikomédiás-mesterség megismertetése és a tábor végén az elkészült produkciók bemutatása a Bakonyalji Vigasságok különböző helyszínein és a térség falvaiban, társzekéren. Közben néptánctanítás, táncház. (Jelentkezés csak korlátozott létszámban.)
Szervező: Zúgó Zoltán.
Augusztus 17-24.: Bakonypéterdi Noé Bárkája Nemez- és Talpmasszírozó Tábor
A tábor a legősibb textilkészítési technika, a nemezelés és a szintén ősi talpmasszírozás fortélyait szándékozik megismertetni az érdeklődőkkel. Szervező: Balaskó Attila vásári komédiás, kézműves és Oroszi Emma kézműves (tel.: 20/978-7940 és 88/498-526).

Kisalföld - 2001.08.13. (hétfő)

további hírek

2001-08-16 16:13:15