XV. Summerfest - Százhalombatta

XV. Summerfest - Százhalombatta XV. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár
2008. augusztus 12-22.
Százhalombatta, Tököl, Ráckeve

Résztvevő országok:


Ciprus, Egyiptom, Ghána, Grúzia, Hollandia, India, Indonézia, Kalmük Köztársaság, Kína, Litvánia, Montenegró, Macedónia, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Szerbia, Szicília, Szlovákia, Szlovénia, Tajvan, Thaiföld, Venezuela, Magyarország

Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár”. Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.

Három ilyen település hívott életre egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió- Pest megye déli részének- legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.

1994-ig a három településen egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 1995-től a három település szervezőbizottsága- Budai Gábor: Ráckeve, Halász László: Tököl, Szigetvári József: Százhalombatta- egyre nagyobb mértékben hangoltak össze rendezvényeket. 1998-tól már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is teljesen összehangoltan történik.

A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Így bár a rendezvény egységes, az azonos programok mellett mindegyik település sajátos, csak rá jellemző programelemeket is kínál az odalátogatóknak. Az elmúlt 5 évben közel 150000 néző és 45 ország vett részt a fesztiválon, ebben az évben 22 ország mutatkozik be.

Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosok családoknál kerülnek elhelyezésre, melynek következtében szabályszerű népmozgalom alakult ki a városlakók között, hogy melyik évben ki, milyen nemzetiségű táncost szeretne vendégül látni otthonában a fesztivál ideje alatt. Levelek jönnek-mennek a világ minden pontja és Százhalombatta között a rendezvényt követően, ezzel is bizonyítván, hogy a külföldi táncosok és házigazdáik továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni egymással.

A Summerfest Nemzetközi Folklór Fesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál.

A Summerfest Nemzetközi Néptáncfesztivál nemzetköziségét, szakmai tapasztalatait a felgyülemlett szellemi apportot figyelembe véve szeretne fejlődni, és valós idegenforgalmi vonzerővel rendelkező nemzetközileg jelentős eseménysorozattá válni.

Ennek egyik bíztató jele, hogy a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál a Gazdasági Minisztérium, a Magyar Turizmus Rt. és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által 2004-ben meghirdetett regisztrációs pályázat nyertesei közé kerülve elnyerte a regisztrációt.

A rendezvény regionális programelemei:

(regionális programelem: amely mindhárom településen zajló események tekintetében kiemelt fontosságú, épp ezért együtt, egy helyen tartják a szervezők)

2008. augusztus 14. (csütörtök) 16,00 SZÁZHALOMBATTA Szent István tér HÍVOGATÓ

Látványos felvonulás, bemutatkozó rövid táncprogram, Százhalombatta Fő terén, utcáin, kisebb terein a fesztivál valamennyi országának részvételével

2008. augusztus 14. (csütörtök) 19,00 SZÁZHALOMBATTA Városi Szabadidő Központ „Kéz a kézben” NYITÓCEREMÓNIA a fesztiválon részt vevő valamennyi ország szereplésével

2008. augusztus 20. (szerda)

16,00: Tökölön

Jelmezes felvonulás az összes nemzet részvételével, majd színpadi néptáncgála, ünnepi Szentmise és kenyérmegáldás. Este zenés tűzijáték és utcabál.

19,00 Ráckevén

Kosztümös felvonulás valamennyi ország részvételével, majd Nemzetközi Folklórgála és tűzijáték.

Helyszín: Ráckeve Savoyai Kastélypark

2008. augusztus 21. (csütörtök) Százhalombatta 19,00 Városi Szabadidő Központ

Búcsúzunk világ! ZÁRÓCEREMÓNIA a fesztivál valamennyi résztvevőjének szereplésével

Szállást IDE kattintva talál Százhalombattán

további hírek

2008-08-06 10:52:26