Példázat a múltról a jövőnek

Millenniumi emléknap: A szabadság mindenkié

Kora délutántól késő estig tartó ünnepi millenniumi programsorozat várta szerdán a csornaiakat. Előbb a szadadságharc 1849. június 13-i győztes csatájára emlékeztek a helyiek, majd millenniumi emlékparkjukat s benne az emlékkeresztet adták át és áldották meg.
A rendezvények sora a Gyermekszemmel a Rábaközről című kiállítás megnyitásával és az 1000 év a Rábaközben honismereti vetélkedővel kezdődött a Hunyadi gimnáziumban. Az 1849-es csornai csata győztes hadvezére, Kmety György két éve felállított szobránál Boda Tamás, a Kmety György Társaság titkára köszöntője után Juhász Ferenc, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának alelnöke idézte fel a több mint másfél évszázados történéseket. Kifejtette, hogy 152 évvel ezelőtt a csornai csata résztvevői a saját szabadságukért harcoltak, a földjükért, a hozzátartozóikért és azért, hogy békében élhessenek.
„A szabadság ma is olyan fontos mint 152 évvel ezelőtt” – hangoztatta a szónok.
Juhász Ferenc ünnepi beszéde után odakerültek az emlékezés koszorúi a hős tábornok szobrához.
A helyiek a Király Iván Emlékülésen, a Martincsevics Károly Városi Könyvtárban az ismert, köztiszteletben álló tanárra, ornitológusra – aki nemzedékeket nevelt a természet és a haza szeretetére, továbbá feldolgozta a csornai csata történetét – fia és szellemi hagyatékának őrzője, Király Árpád emlékezett. Király Árpád szerint édesapja a valódi rábaközi embert testesítette meg, hisz felmenői apai ágon kivétel nélkül ebből a térségből származnak.
Este hét órakor szentmisére hívott a harang a Jézus Szíve-templomban, majd a templom tőszomszédságában új millenniumi emlékparkot avattak fel. Papp József polgármester Csorna ünnepére, június 13-ra, Szent Antal npjára hívta fel a figyelmet, amelyhez több helyi történelmi esemény kapcsolódik. Szólt a Csornai Városszépítő és Kertbarát Egyesület parképítő kezdeményezéséről és arról a példás összefogásról, amely a megvalósítás során megmutatkozott. Végül parképítés „élharcosának”, Horváth János Zoltánnénak mondott köszönetet. Horváth János Zoltánné, a Városszépítő és Kertbarát Egyesület vezetője a környezet ápolásának, védelmének fontosságát hangsúlyozta. Elmondta: az emlékpark létrehozását hatvannyolcan – köztük magánszemélyek, cégek, intézmények – támogatták és 6,5 millió forintba került. Ehhez az önkormányzatnak az adófizetők pénzéből csak 600 ezer forinttal kellett hozzájárulnia.
Az új parkban a város millenniumi emlékkeresztjét dr. Medgyasszay László országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke adta át, Németh László plébános és Tubán József evangélikus lelkész szentelte fel, illetve áldotta meg.

/Haszonits József/

Kisalföld 2001. június 16. (szombat)

további hírek

2001-06-20 09:42:51