Mosonmagyaróvári nyári fesztivál

Színház, kiállítás és sok-sok zene várja azokat, akik augusztus 6. és 12. között ellátogatnak az immár nyolcadszor sorra kerülő mosonmagyaróvári Nyári Fesztiválra.

A mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központ az önkormányzat támogatásával idén már nyolcadik alkalommal szervez Nyári Fesztivált, amely színesíti a város kulturális életét tudtuk meg Vucsics Péter alpolgármestertől az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón tegnap délelőtt. Az alpolgármester elmondta: az önkormányzat kiemelten kezeli az eseményt, másfél millió forintot különített el támogatására.
A fesztivál augusztus 6-án a Magyar utcán az immár hagyományos gólyalábas felvonulással és kirakodóvásárral indul, hivatalosan pedig délután fél 3-kor, a Régi vámház téren kialakítandó zászlóparkban hat nemzet lobogójának felvonásával, az azt követő ünnepi testületi üléssel, a testvérvárosi delegációk felvonulásával, majd este 6 órakor Stipkovits Pál polgármester köszöntőjével kezdődik. A testületi ülés két fontos eseménynek ad helyet: hivatalos, testvérvárosi formába öntik Mosonmagyaróvár és a lengyel Piotrków Trybunalski települések közötti kapcsolatot, illetve Pro Urbe-díjakat adnak át.
Böröndi Lajos, a kulturális központ igazgatója a fesztivál legfontosabb eseményeire hívta fel a figyelmet. Elmondta: az évek során kialakult a 45 milliós költségvetésű rendezvénysorozat szerkezete. A megszokott helyszíneken nem kívántak változtatni, de apró újításokkal frissítették a programsorozatot. Arra törekedtek, hogy kellő figyelmet kapjanak a helyi csoportok, teret a régió értékei, de bemutatkozhassanak a rendezvényre immáron hagyományosan meghívást kapó testvérvárosi delegációk művészeti együttesei is.
A kulturális központ több kiállításnak ad helyet: a színházteremben lesz látható Gombár Judit jelmez- és divattervező tárlata, a galérián pedig Bánk András festőművész alkotásai. A Fehér Ló Közösségi Házban mutatkozik be Görföl Jenő „Krisztusfejek a Felvidéken” című fotóival, de a hagyományoknak megfelelően ismét lesz gyermekfilmhét is.
A nagyközönség bizonyára örömmel fogadja majd Pusztai Antal gitárművész muzsikáját a Cselley-házban, ahol fellép a Desszert együttes is. A város vendége lesz a soproni Civitas Társulat, amely Villon a szakadt és vastag Margot című darabot mutatja be. Mindkét városrész templomában lesz koncert, a magyaróvári plébániatemplomban augusztus 9-én ígéretesnek mutatkozik Steve Taylor-Szabó pánsípművész estje. Böröndi Lajos a testvérvárosok csoportjai közül a lengyel Fakiri Együttesről szólt még, amely a dixielandhez közeli zenét játszva elsőként mutatkozik be hazánkban.
A rendezvénysorozat péntektől sörfesztivállal folytatódik, melynek vendége lesz többek között Ágnes Vanilla, Csonka András, a Mosonmagyaróvári Ütőegyüttes, a Mofém és a Kühne Fúvószenekarok, a TNT, az AKT együttesek. A szervezők a fesztivál idejére kérik a lakosság megértését, türelmét, cserébe azt ígérik, hogy a sátorzárás időpontjait minden alkalommal betartják, külső zene pedig este 10 órától nem zavarja a környékbeliek nyugalmát.

/Biacsics Elvira/

Kisalföld 2001.07.25. (szerda)

további hírek

2001-08-02 08:21:36