Vakok randevúja

Kitartás, szorgalom, és tehetség. Ez jellemzi azokat a művészeket, akiket ugyan születésük vagy éppen szerzett betegségük megfosztott a látás képességétől, ám kivételes művészi teljesítményre képesek. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Soprpn Megyei Szervezete második alkalommal szervezte meg a sorstárs muzsikusok országos találkozóját. Idén is elfogadta a szrvező házigazdák meghívását a müncheni Blinde Musiker együttes, amelynek tagjai vak fiatalokból állnak. Tartalmas és egyben szórakoztató programjaikkal nemcsak a győrieknek, de többek között a mosonmagyaróváriaknak, a kimleieknek, valamint a lipótiaknak is kellemes perceket szereztek.
-Több, mint három évtizede élek Németországban, de évente hazajárok, így természetes, hogy a fiam itt is fellépett-árulta el érdeklődésünkre a német csoportot kísérő Elizabeth Eller. Ma már nemcsak a szívem, de a művészet is hazahajt. Dícséretes dolog, hogy a megyei szervezet ennyire szívén viseli a sorstársak mindennapjait, s kellemes programot kínál számukra. Múlt évben olvastunk a Kisalföldben a”beszélő” szemüvegről, s ennek apropóján vettük fel a kapcsolatot a szövetséggel.
Marco Eller édesanyja úgy fogalmazott, szerencsésnek érzi magát, hogy Marco fia a zenében különleges örömforrásra és lehetőségre talált. A kis súllyal született, és oxigéntúladagolás miatt látását vesztett fiú kezdetben asztai hárfán, zongorán tanult, ám a legkedvesebb hangszere mégis a trombita maradt.A 25 éves Marco társaival együtt naponta 8-10 órát gyakorol, ám ma már neki a munkát és a sajátos életformát. Az országban sokfelé hívják a vak fiatalokból álló együttest, mi több, a határokon túlra is eljatnak.
A Bilde Musikert dirigáló Martin Hinkel karnagy szerintnem nehezebb a vakoknak kottát és zenét tanítani-áma látókkal összehasonlítva-más módszerekre is szükség lehet. A szólamokat például egyenként kapják és tanulják meg kívülről, azután pedig „összeépítik” a zenét. A müncheni fúvószenekar tagjai több mint, háromszáz darabból álló repertoárjukból több számot is megszóltattak Győr utcáin, terein. Szombaton este a győri bazilikában koncerteztek. Programsorozatukat a győri városházán folytatták, ahol Balogh József polgármester köszöntötte őket, s Erhartné dr. Molnár Katalin, a szövetség főtitkára s az idei rendezvény védnöke szólt társaihoz. A gálaműsor hangjai a tornyos házban csendültek fel. Színpadon láthattuk A Ladini és a már említett Blinde Musiker tagjait, Lakatos Tamást, Berta Edinát, Hegedűs Évát, valamint a Győri Nemzeti Színház művészeit, köztük Balla Icát, aki minden, sorstársakat érintő programon részt vesz. P. Nagy Gabi előadóművész Villon mester szellemét idézte meg. A találkozó összességében is bizonyság arra, hogy a vakoké és a gyengénlátóké igazi nagy család.

/Harcsás Judit/

Kisalföld 2001. július 18. (kedd)

további hírek

2001-08-01 14:58:00