Ünnepi hetek: nyári sztárparádé

Bármennyire is hihetetlen, de szinte expressz gyorsasággal múlt el a mögöttünk lévő három hét. Véget értek a Soproni Ünnepi Hetek. Az idei nagy nyári soproni játékokról ezúttal még a sokszor fanyalgók is elismerően szóltak. A szervezők tízezreknek kínáltak rendkívül változatos programokat, a könnyű esti szórakozástól a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusának hangversenyéig. A közönség pedig jelenlétével szavazott. A szervezők bizonyára részletes elemzést készítenek arról, vajon milyen is volt a 44. alkalommal megrendezett Soproni Ünnepi Hetek. Munkatársunk a Pro Kultúra Kht. Kulturális igazgatóját, Horváth Zoltánnét kérte egy kis visszapillantásra.


-Sopron úgy él a köztudatban, mint a régió kulturális fellegvára (is). Ez- a többi között- azt jelenti, hogy évről évre nő az elvárás a kulturális, művészeti programokkal szemben. Az ön értékelése szerint az ünnepi hetek rendezvényei mennyire feleltek meg az egyre kifinomultabb ízlésű soproniak és a városba látogatók igényeinek?
-Úgy érzem, hogy az elmúlt három hét külföldön és belföldön egyaránt méltóképpen járult hozzá a városunkról kialakult kép erősítéséhez. A különböző rendezvények tizenkétezer fizető nézőt vonzottak, a szabadtéri programok pedig-óvatos becslések szerint is-legalább húszezret. A ststisztika tehát kedvező képet mutat,de talán ennél is fontosabbhogy hozzájárulhattunk a soproniak pozitív életérzéséhez,akik magukénak vallják a nagy hagyományú rendezvénysorozatot.
-A rendelkezésünkre álló lehetőségek függvényében azt szerettük volna elérni, hogy minden műfajban kiemelkedő produkiókat láthasson a közönség, és így voltunk a szabadtéri eseményekkel is. A nyitányt a Fő téri kirakodóvásár jelentette, a legkisebbek nagy örömére játszóházzal és gyermeknéptánc-bemutatókkal, zenei programokkal. A Barlangszínház iránti érdeklődés a szó eredeti és átvitt értelmében sem ismer határokat. A nyolc előadásra már az ünnepi hetek kezdete előtt elkeltek a jegyek, nem szólva a szintén telt ház előtt zajlott Boban Markovics és együttesének hangversenyéről. A nyári színházi játékok alkalmával Piros Ildikónak és Lukács Sándornak tapsolhatott a közönség a Lamberthier úr című bűnügyi darab előadásán a Bányászati Múzeum udvarán. A Szent Görgy- templom ódon falai között varázslatos hangultú koncertet adott Horgas Eszter fuvolaművész, és Vígh Andrea hárfaművész. Az evangélikus templomban pedig-mondhatni a rendezvénysorozat csúcspontjaként- a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusának előadását csodálhttuk meg. Emlékezetes marad Mácsai Pál Villon-estje is. A III. Nemzetközi Kórusfesztiválon pedig tíz ország kórusai képviseltették magukat, Törökországtól Kandáig.
-Immár tizenhét éve fesztivál a fesztiválban a Régi Zenei Napok egyhets rendezvénysorozata.
-A Régi Zenei Napok kurzusai és hangversenyei ma már nemzetközi hírűek. Nem túlzás, hogy a világ legnevesebb professzoainak közreműködésével ismerkedhettek meg a résztvevők a barokk zene és tánc szépségeivel.
-Ebben a nagy nyári sztárparádéban milyen szerepet kaptak és kapnak a jövőben a helyi művészeti, kultúrállis élet képviselői?
-Reményeink szerint egyre fontosabbat. Ezt jelzi például hogy a játékokra a Petőfi Színház újabb operettet álított színpadra. A Mágnás Miska első bemutatójának sikere remek őszi folytatást ígér a művészek és a közönség számára. Az idei esztendő volt az első, amikor soproni együttesek-a legkülönbözőbb zenei stílusokat bemutatva-egész napot betöltő műsort adtak a Fő téren. Tehát mi számítunk a helyi művészekre, és nem elsősorban anyagi megfontolások miatt, hanem azért, mert magas színvonalú produkcióikkal hozzájárulhatnak az ünnepi hetek határon belüli és túli elismertségének növeléséhez, Sopron arculatformálásához .

/H. F./

Kisalföld 2001. július 18. (kedd)

további hírek

2001-08-01 14:56:18