Titokzatos soproni pincevilág

Közismert, hogy Sopron műemlékekben második leggazdagabb városunk. A történelmi épületek alatt azonban kevésbé ismert pincerendszerek húzódnak, amelyek legalább annyi idősek, mint a felszín feletti építmények.

A szakértők szerint Sopronban több ezer négyzetméternyi területet foglalnak el a pincék. Többségüket borospinceként, raktárként hasznosítják, míg harminc-harmincöt százalékuk üresen áll. A régi boltíves földalatti építmények önmagukban is titokzatosak, hiszen néma tanúi voltak évszázadok történelmének. Ráadásul nem egy pincerendszer még feltáratlan, évtizedek óta befalazva várja sorsának jobbra fordulását. A soproni önkormányzat tulajdonában negyven, történelmi időkben épült pincebérlemény van, amelyeket a Soproni Ingatlankezelő Kft. gondoz. Legalább ennyi nagyobb méretű, magántulajdonban lévő, évszázados föld alatti építmény húzódik a város alatt és környékén is. A pincék és pincerendszerek alapterülete több ezer négyzetméter lehet, a Rákóczi utca 3739. szám alatti építmény nagysága önmagában is eléri az 1600 négyzetmétert. Máté László, az ingatlankezelő kft. műszaki vezetője szerint csodálatos szépségű, régi pincékben gazdag a város. A történelmi városmag és a környező utcák alattiak egy része a XVIXVIII. században épült. Ám a belvároson kívül is találhatunk igazi építészeti élményt adó alagsorokat, mint amilyen a Szeder utca 4. szám alatti, amely az 1500-as évek második felében készülhetett. Jellemző, hogy a régi soproniak nem a teljes épületet pincézték alá, bár erre is van példa a Petőfi tér 2. számú ház alatt. Kifejezetten jó állapotban vannak ezek az évszázados építmények, az 1980-as évektől 1995-ig tartó gombatermesztési láz tett csak némi kárt bennük mondja Máté László. Hat év óta nem adunk ki engedélyt erre a célra, mert számos pince átnedvesedett a korábbi tevékenység következményeként.Borászati feladatokra, raktározásra azonban bárki igénybe veheti a még üresen álló pincéket. Példaadó lehet az olyan hasznosítás, amikor művészeti galériát, kiállítótermet rendeznek be az ódon falak között. A Civitas Pinceszínház két és fél évtizede működik a Templom utca 16. szám alatt. Igényes és rangos elhelyezést kapott a KörmendyCsák Galéria is a 18. szám alatti boltíves építményben.A város alatt húzódó bunkerrendszerek egy része még nincsen feltárva és átkutatva. Ilyen a Kossuth Lajos utcai családsegítő intézet alatti rendszer, Flandorfer Ignác borkereskedő egykori pincészete, amely állítólag több száz méteren kígyózik a föld alatt és csatlakozik a Rákóczi utca alatti „kazamatákhoz”.
Napjainkban a Vinex Borászati Kft. tulajdonában lévő Rákóczi utcai borospince a megye legnagyobb ilyen építménye. 1870-ben építtette Lenck Sámuel borkereskedő kalauzol Mészáros Ibolya pincevezető. Összesen tizenkétezer hektoliter bor tárolására alkalmas, nyáron 14 fok, télen pedig 12 fok a hőmérséklete. Való igaz, hogy több feltáratlan, befalazott ága van, így például a Deák téri múzeumig tartó is ilyen. A város pincéiből ötvenkettőt minősített óvóhelyként is számon tartanak. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság parancsnokhelyettese, Hunk József beszámolt arról, hogy a soproni óvóhelyek befogadóképessége 6 ezer 900 lélek.
Szűrő- és szellőzőberendezésekkel, ruházati és technikai raktárakkal vannak ellátva. Működtetésüket szabályzat írja elő, de békeidőben hasznosíthatók. Sok ilyen egykori légópincében utoljára a második világháború bombázásai alatt találtak menedékre a soproniak. Remélhetően ebből a célból már soha nem lesz szükség rájuk.

Kisalföld 2001.07.27. (péntek)

további hírek

2001-07-31 15:16:36