Nyári kultúrális programok országszerte

A vidéki városok és települések az idén is számos vendégcsalogató programmal várják az érdeklődőket a nyári hónapokban, a kulturális kínálat bővelkedik színházi és zenei előadásokban - az ajánlatokból az MTI megyei tudósítói készítettek összeállítást.
A Balaton déli partján szinte minden nagyobb üdülőhelyen heti rendszerességgel tartanak szabadtéri előadásokat, könnyűzenei koncerteket és néptánctalálkozókat. Ezek sorából kiemelkedik a július első hetében, immár tizedik alkalommal megrendezendő 'Aranykagyló' nemzetközi folklórfesztivál, amelyen a világ számos országából érkező tánccsoportok adnak műsort.
A Siófoki Nyári Színház programjában július 12-től augusztus 17-ig hetente új darabot mutatnak be a Szabadtéri Színpadon, így többek között T.S. Eliot-Webber: Macskák című musicalje és Kálmán Imre: Csárdáskirálynő című operettje szerepel a programban.
A német vendégek számára igazi különlegességnek ígérkezik a nyári operettszínház Siófokon: július közepétől szeptember első hetéig, összesen hét német nyelvű előadást tartanak Kálmán Imre legsikeresebb operettjeiből válogatva.
Fejér megye székhelyén, Székesfehérvár nyári színházában, a Pelikán udvarban július 11-én és 12-én mutatják be Szörényi Levente - Bródy János: Köműves Kelemen című rockoperáját. Augusztus 14-től 21-ig a Királyi napok keretében tíz ország Európa-díjas táncosainak nemzetközi találkozóját rendezik meg.
Nádasdladányban a felújítás alatt levő Nádasdy-kastély udvarán augusztus 11-én mutatják be Kodály Zoltán: Háry János című daljátékát, amelyet négy estén játszanak.
Martonvásáron július 14-én kezdőnek a hagyományos Beethoven koncertek .
Velencén a Nyári Zenés Estek keretében július 28-án a Leányvásárt láthatják az érdeklődők.
Pest megyében, a Szentendrei Nyár kínálatában július 20-án mutatják be Molnár Ferenc: Játék a kastélyban , egy héttel később pedig a János vitézt , a budapesti Katona József Színház és Bozsik Yvett társulata előadásában. Schubert: Téli utazás című dalciklusának színpadi változata augusztus 10-én szerepel a műsorban, Jeles András rendezésében.
Ugyancsak Szentendrén szombatonként dzsessz és folklór estek nek ad otthont a Barcsay Múzeum kertje.
A Zsámbéki szombatok keretében, a Zichy parkban július 7-én és 8-án mutatják be Garaczi László: Csodálatos vadállatok című darabját a Zsámbéki Nyári Színház előadásában, július 28-án és 30-án pedig a Romtemplomnál Balázs Béla: A kékszakállú herceg vára kerül színre.
Komárom-Esztergom megyében az Esztergomi Várszínház immár 11. évadát kezdte meg. Július 20-21-én tekinthetik meg az érdeklődők John Gay: Háromgarasos opera című zenés játékának magyarországi ősbemutatóját az Esztergomi Várszínház, a Beregszászi Illyés Gyula Színház és a Kisvárdai Várszínház közös produkciójaként.
Esztergom millenniumi napján, augusztus 15-én Erkel Ferenc: Bánk bán című műve kerül színre a Kolozsvári Magyar Operaház művészeinek előadásában.
Nógrád megyében, a pásztói Romkertben millenniumi zenés estéket rendeznek. Augusztus 16-án kezdődik az Etno Muzikológiai Konferencia .
A bánki szabadtéri viziszínpadon július 28-án az idén 25 éves Ipoly néptáncegyüttes mutatja be műsorát. Ezt követően kezdődik a Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozó, valamint a Magyarországi Szlovákok Országos Folklór Fesztiválja . Július 29-én a bánki viziszínpad közönsége előtt tartják a Vl. Nógrádi Folklór Fesztivál záró gáláját.
A Világörökség gyöngyszemeként ismert Hollókő szabadtéri színházában augusztus 11-én Nógrád megyei ősbemutató lesz: az egri Gárdonyi Géza Színház társulata az István, a király című darabbal vendégszerepel. A faluban már hagyományos szabadtéri várjátékokat augusztus 12-én tartják a Vár előtti téren és a várudvarban. Július 29-én pedig Szomszédolás címmel a környező települések néptánc bemutatójában gyönyörködhet a közönség.
Veszprém megye székhelyén július 10. és 14. között rendezik a II. Utcazenész fesztivált . Veszprém, a 'királynék városa' néhány nappal korábban otthont ad a 'Vivace 2001' nemzetközi kórusfesztiválnak , a várszínpadon pedig bemutatják a Macskák című musicalt.
A hagyományos népi, zenés táncos produkciókkal és kiállításokkal Kapolcson és környékén július 27. és augusztus 5. között ismét megrendezik a Művészetek völgyét, Pápán pedig a Nemzetközi huszártalálkozót augusztus 16. és 19. között. Nagyvázsonyban a várszínpadon augusztus 4-én a Pannon Várszínház Kinizsi Pál című musicalját láthatja a közönség.
A Győr i Nyár elnevezésű kulturális fesztivál keretében július 2-án a Budapest Szaxophone Quartet Gershwin estjére kerül sor a Xantus múzeum udvarán. A Győri Filharmonikus Zenekar promenád hangversenyt tart július 6-án a Széchenyi téren. Ugyanott rendezik a nemzetközi néptánc fesztivált július 7-én és 8-án tizenkét külföldi és ugyanannyi hazai néptáncegyüttes részvételével.
A Rábaköz központjában, Csornán július 8-án lesz nemzetközi néptánc fesztivál a város szabadtéri színpadán görög, cseh, spanyol, szlovák és hazai együttesek részvételével.
A Vas megyei Kőszegen huszadik alkalommal rendezik meg a Várszínházi Játékokat. Elsőként, július 5-én és 6-án Viktor Hugo: A királyasszony lovagja című színművét mutatják be a Békéscsabai Jókai Színház vendégjátékában.
Július 11-e és 15-e között öt alkalommal Moliere: Fösvény című vígjátékát láthatják az érdeklődők a Kőszegi Várszínház és az Egervári Nyári Várszínház közös bemutatójaként. Augusztus 3-a és 6-a között négy alkalommal kerül színre Donato Gianotti: A vén szerelmes című komédiája.
Szombathelyen augusztus 24-én, 25-én és 26-án rendezik meg a Savaria Történelmi Karnevált , amely a Claudius császár alapította város történetét örökíti meg.
Baranya megyében, az ország legújabb várjáték-helyszínén, Pécsváradon a magyar államalapítás millenniumára írt új történelmi dráma ősbemutatóját tartja augusztus 18-án és 19-én a Pesti Magyar Színház. A Szent István által 1015-ben alapított monostor falaira épült középkori vár színpad nélkül is hiteles díszlete lesz Pozsgai Zsolt 'Boldog Asztrik küldetése' című darabjának, melynek címszereplője a római pápától a királyi koronát hozó küldöttség vezetője, Pécsvárad első apátja. A darabot szeptembertől a fővárosi közönség is láthatja a Pesti Magyar Színházban.
Zalában az új, cserszegtomaji Nyugat-Balaton Várszínház nézőit minden szombaton a Hevesi Sándor Színház musical- és operettest je, keddi napokon a Batsányi és Kanizsa Táncegyüttes látványos műsora fogadja.
A zalaegerszegi Erdei Színház július 17-én Müller Péter Sziámi-Zalán Tibor: Mr. Pornowsky előkerül című zenés játékának ősbemutatóját tűzi műsorra.
Tolna megyében az elmúlt év sikere nyomán ismét megrendezik a Régiók Összművészeti Fesztiválját . Simontornyán július 23-29. között a Beszédes udvarban a zenei produkciók mellett bemutatkozik a Retina Filmműhely, illetőleg a Dunaújvárosi Táncszínház.
Bács-Kiskun megyében, Kodály Zoltán szülővárosában, Kecskeméten néhány napja kezdődött meg, s július 8-ig tart a könnyű- és komolyzene randevújának tekintett Nyári Fesztivál . A kézműves kirakodó vásárral kísért rendezvényen nap mint nap kora estétől éjszakáig követik egymást a zenés műfaj valamennyi területét reprezentáló produkciók.
A Kecskeméti Nyári Fesztivál másik helyszíne az Ifjúsági Otthon udvara, ahol egyebek között reneszánsz zene, több táncházzal egybekötött koncert és két könnyű nyári vígjáték szerepel az udvarszínház műsorán.
A város műemléki védettségű történelmi főtere augusztus 10-én a Magyar Állami Népi Együttes 'Naplegenda' című bemutatójával nyit. Augusztus 28-tól szeptember 3-ig a Hírös Hét Fesztivál kulturális szórakoztató programjainak helyszíneként ismét benépesül a kecskeméti főtér színpada.
Egerben a három évtizedes múltra visszatekintő Agria Nyári Játékokon Várkonyi Mátyás - Béres Attila: Egri csillagok című musicaljét, Kacsóh Pongrác: János vitéz című daljátékát és a Brendon-Aldobolyi-Szenes szerzőtrió Charley nénje című zenés vígjátékát mutatják be.
Heves megyében július 21. és 29. között Végvári Vigasságok, 25-e és augusztus 13-a között Fesztivál a Barokk Egerben, augusztus 14-től 31-ig pedig Muzsikáló augusztus címmel lesz program, majd 24-e és 29-e között Nemzetközi Néptánctalálkozó ra várják az érdeklődőket.
Békés megyében, Gyulán augusztus 12-ig tart a Körös-parti fürdőváros várszínházának 28. évada, amely négy bemutatót, huszonhat műsort, negyven előadást kínál. Július 2-án Szörényi-Bródy Kőműves Kelemen című rockoperáját, július 7-én Katona József: Bánk bán című tragédiáját, július 25-én Simonyi Imre: Dramolettek című művét, augusztus 8-án pedig Shakespeare: Makrancos Kata című vígjátékát mutatják be.
A zene és a tánc jegyében zajlik az idén a Szeged i Szabadtéri Játékok július 5-én kezdődő és augusztus 20-ig tartó évada. A fennállásának 70. évfordulóját ünneplő játszóhelyen, a Dóm téren nyolc bemutatót tartanak, összesen húsz előadásban. Az évadot nyitó produkciót, Webber-Rice: Evita című musicaljét további hét estén is műsorra tűzik. A világhírű argentin operaénekes, José Cura július 22-én lép közönség elé nagyszabású koncertjével.
A jubileumi műsor három utolsó bemutatója augusztus 9-től a szabadtéri zárásáig minden este a teljes Szörényi-trilógia, az Atilla - Isten kardja, az István, a király, valamint a Veled, uram című zenés művek.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legrangosabb nyári kulturális eseményét július 5. és 8. között Nyírbátorban tartják, ahol a IX. Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál várja az érdeklődőket. A gergelyiugornyai üdülőövezet szabadtéri színpadán augusztus 20-ig tart a Tisza-Party 2001 elnevezésű rendezvénysorozat, minden hét végén könnyűzenei koncertekkel.
A Debreceni Nyári Színházi Estéket július 13-a és augusztus 5-e között rendezik meg a régi városháza udvarán. A Regionális Szabadtéri Színház a Charley nénje című örökzöld történetet játssza, a főszerepben Voit Ágival és Bodrogi Gyulával. Csokonai Vitéz Mihály: Özvegy Karnyóné és az két szeleburdiak című komédiáját a Katona József Színház, a Vígszínház és az Új Színház tagjai mutatják be.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Diósgyőri várban ősbemutató lesz július 4-én: Csákányi Eszter és Kulka János egy Magyarországon még nem ismert műfajt, a Music Hall -t kívánja életre hívni.
Az immár XXII. Kaláka Folkfesztivál július 5-én kezdődik a miskolci Városháza udvarán, a programhoz most csatlakozik az European Broadcasting Union (EBU) fesztivál is. A miskolc-tapolcai Akropolisz Szabadtéri Színpadon július 15-17. között Neil Simon: Kapj el! című zenés játéka kerül színre Frigyes Tibor rendezésében.


Kisalföld 2001.07.02. (hétfő)

további hírek

2001-07-30 10:12:34