Pántlikások diadala

A csornai néptáncos „palánták” az elmúlt napokban az ország két városában bizonyították tehetségüket. Az „aprók” Szekszárdon, a 12-16 évesek kamaszok pedig a fővárosban mutatták meg tehetségüket és a Rábaköz néptáncos hagyományait. A részletekről Lengyel Sándort, az Alapfokú Néptánciskola igazgatóját kérdeztük.
- Az Oktatási Minisztérium idén februárban hirdette meg a művészeti alapiskolák – köztük is elsősorban a néptáncosok – országos tanulmányi versenyét, amelyre két korosztályban – alsó és felső tagozatosok – lehetett jelentkezni. A csornai Alapfokú Néptánciskola mindkét korosztállyal nevezett – mondta Lengyel Sándor.
- Mivel az országból hetvenhét iskola jelentkezett, a döntőt öt elődöntő előzte meg. Minket Százhalombattára soroltak be a szervezők, ahol az úgynevezett „Pántlikás aprókat”, tehát a legkisebbek ítélte továbbjutásra érdemesnek a minisztérium által felkért szakmai zsűri.
- Az országos döntőn, Szekszárdon huszonegy együttes szerepelt. Csoportunk a Pünkösdi királyok és a Lósirató című darabot mutatta be. Előbbi Foltin Jolán, utóbbi Tóth Ferenc koreográfus munkája. A zsűri jónak értékelte csoportunk szereplését, s ez azt jelenti, hogy bekerült a tíz elismert együttes közé. A fentieken túl az is örömünkre szolgál, hogy a mi iskolánk már fennállása második évében ilyen szép sikert ért el, hisz a díjazottak között 15-20 éves múlttal rendelkező intézmények voltak.
Lengyel Sándor azt is elmondta, hogy a 12-16 évesek alkotta csoport Budapesten az Országos Táncház Kamara által évente szervezett táncháztalálkozón vett részt. A csornai fiatalok, miután bemutatták műsorukat, rábaközi táncokat tanítottak kortársaiknak.

/H.J./

Kisalföld 2001. június 14. csütörtök

további hírek

2001-06-18 10:17:33