Fergeteges táncgála

Szili fesztivál: Nemzetközi fellépőkkel

Az elmúlt hétvége a néptánc jegyében telt el a Rábaközben, hiszen Kapuváron, Szilban és Csornán is nemzetközi táncgála színesítette a forró július eleji vasárnapot.
Kapuváron este hat órakor kezdődött a fesztivál a táncosok felvonulásával, a Hanság Áruház elől vonult a színes forgatag a Rábaközi Művelődési Központba, a gálára, ahol fellépett az Indonéz Nagykövetség Néptánc és Népzenei együttese, Írországból az Owenabue Valley és a helyi Kapuvár Néptáncegyüttes. Szilban a falunap keretében rendezték meg a fesztivált, ott szintén menettánccal nyitottak a Város utcában. Aztán a kultúrház melletti téren felállított szabadtéri színpadon ropták spanyol és ír táncosok, Szlovákiából a jókaiak és a sziliak mellett bemutatták tudásukat a homokmégyi hagyományőrzők is.
Csornán az időjárás majdnem kétségessé tette a nemzetközi néptánc fesztivál megrendezését, hiszen a kezdés időpontjában, fél hét körül rövid vihar kergette fedett helyre a már akkor is szép számú érdeklődőt. Ám a szél fél óra múltán elcsitult, és ekkor semmi sem akadályozta meg a néptáncosok fellépését. Ellőttük a magyar teremkerékpár válogatott adott színvonalas és minden néző tetszését elnyerő műsort, melyben nyaktörő mutatványok is szerepeltek. Papp József köszöntője után a gálát a csornai Pántlika nyitotta meg, és mint már annyiszor, most is elkáprázatták fergeteges táncukkal a nagyérdeműt. Őket a Görögországból, Trikalából érkezett Estia együttes tagjai követték, komoly, majd egyre szabadabb, később felszabadult táncuk szintén vastapsra serkentette a közönséget. Akárcsak a csehországi, a spanyol és szlovákiai csoportok. A szili hagyományőrzők eszközös táncai, - mely után rábaközi perecet repítettek a néző közé – a kapuváriak, a bogyoszlóiak és a szanyiak is méltó módon bizonyították, hogy szűkebb hazánkban jó kezekben van népi kultúránk őrzése, ápolása, hiszen a rábaközi együttesek is fergeteges tánccal örvendeztették meg a csornaiakat.

/Cs. Kovács Attila/

Kisalföld 2001. július 10. (kedd)

további hírek

2001-07-17 12:29:13