Folkloristák kavalkádja

A hétvégén cég csodálatosabb volt a győri barokk belváros, mint a hétköznapokon. A XI. Nemzetközi Néptánc- és Népzenei Fesztivál alkalmából ugyanis a hazai csoportok mellett kilenc országból érkezett népviseletes vendégek szórakoztatták műsoraikkal a közönséget.
A rendezvény szombat délelőtt menettánccal vette kezdetét, mely a megyeházától a Baross úton át a Széchenyi téren felállított szabadtéri színpadig közlekedett. A díszes seregletben a magyarok mellett a szlovákok, a lettek, az írek, a görögök, a csehek, a spanyolok, a horvátok, az olaszok és a macedónok mozgáskultúráját és hangszeres tudását is megcsodálhatták a járókelőt.
A legtöbb embert azonban méltán az esti gálaműsor vonzotta. A külföldiek egyébként hamar megtalálták a házigazdákkal a közös hangot. Az írek a színpadot elhagyva lelkesen tanítgatták az érdeklődőket a dudafújás technikájára, az olaszok hatalmas mosollyal az arcukon magyaráztak, miközben saját zászlajuk, lobogójuk mellé tették a magyar lobogót. A macedónok pedig – lévén először voltak Győrben – nem tudtak betelni a város szépségével. Mint mondták, nemcsak az emberek barátságosak, de a felvirágozott utcák is örömet árasztanak. A Tosca nevű csoport Kumanovóból érkezett, s 52 táncosból, két énekesből és nyolc zenészből áll. Szívesen mutatták meg a macedón lépéseket a többi fellépőnek, s ők is örömmel sajátították el a nemzetiségi táncokat, na és persze nem minden kifejezés esetében ment könnyen, különösen Győr nevét kellett sokat gyakorolniuk, de azt ígérték, hogy mire jövőre visszajönnek, már tökéletes lesz a kiejtés.

/V.M./

Kisalföld 2001. július 09. (hétfő)

további hírek

2001-07-12 11:13:21