Aranyat ért a fogorvos bora

A még májusban tartott nyúli borversenyen a benevezett hatvannyolc jóféle közül dr. Haffner Szabolcs juhfarkbora úgy lett aranyérmes, hogy valamennyi közül a legmagasabb pontszámra értékelték a bírálók. Meglepő, hogy egy győri fogorvos a nyúli hegyközség kétszáz-egynéhány bortermelője közül elvigye a pálmát. Már akkor, a verseny után szerettül volna megszólaltatni, ő azonban elhárította a nyilvánosságot. Úgy vélekedett, tarthatják véletlennek is sikerét, azt mondhatják esetleg, megbundázták a versenyt. A juhfarkszőlő ősi fajta a nyúli domboldalakon, de még nemigen került dobogóra a belőle készült bor, talán ezért hozták ki legjobbnak a bírálók. Majd a területi verseny után kiderül, mennyit ér a nyúli arany – mondta akkor dr. Haffner Szabolcs.
Nos, a győri fogorvos a Győrságon tartott pannonhalma-sokorói borvidék versenyében a nyúlinál is jobb eredményt ért el. Dr. Haffner volt az egyetlen, aki a nyúli bortermelők közül két arannyal térhetett haza Győrságról.
- Ki nem szereti a dicsőséget, természetes, hogy büszke vagyok most már a három aranyra, de nem győriként, bor dolgában ugyanis nyúli vagyok. Ezer négyszögöl szőlőnk a jó fekvésű Józan-dűlőben van. Tizenhárom éve szőlészkedem, azelőtt annyit tudtam a borról, hogy üvegben tartják. Sokak tanácsát hallgattam meg, mint életemben minden másban, amibe belekezdtem – fotózásba, filmezésbe -, a borászkodásba is szenvedélyesen beleástam magam. A borverseny minden más megméretéstől különbözik. Az ember verejtékes munkája, nem is csupán egyévi munkája méretik meg, de mégiscsak egyféle játék. Az eddigi versenyeken kapott bronz és ezüst minősítéseknek is örültem, ez a mostani három arany persze amatőr borászkodásom koronája lesz. Ha a hogy sikerült ezt elérni? Kérdésre kellene válaszolnom, azt mondanám, a tisztaság nagyon fontos a pincében, én minden mást rábízok a hordóba kerülő mustra. Az tudja a dolgát…

/F.J./

Kisalföld 2001. június 14. csütörtök

további hírek

2001-06-18 10:15:25