Fertő-táj Világörökség Havi hírlevele

Fertő-táj Világörökség Havi hírlevele I. évfolyam 6. szám 2004. augusztus 27.

Amiről olvashatsz:
1. Fertő-táj Világörökség Klub indul!
2. Kulturális Örökségek Napja - Elődeink a világörökségben kiállítás
3. Ökotúrák a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban
4. Elkészült a honlap!!
5. Történelmi kertépítészet mint gazdasági tényező
6. Green Belt - Zöld öv - konferencia a Nemzeti Parkban
7. 30-ak Találkozója
8. A Nyugat-Dunántúli régió ajánlott úti célja a Fertő!
9. Program ajánló

1. Fertő-táj Világörökség Klub
Ősztől megkezdi működését a Fertő-táj Világörökség Klub. Ha szeretnél többet megtudni lakókörnyezetedről, a világörökségi munkáról, ha szabadidődet hasznosan baráti körben kívánod eltölteni és még nem múltál el 100 éves, jelentkezz! A klub céljáról, a tagok jogairól, kötelességeiről, a tagság feltételeiről alább olvashattok. Célja: Ø a világörökségek népszerűsítése Ø a lakosság aktivizálása, bevonása a világörökségi munkába, Ø a nyilvánosság kiterjesztése Tagok jogai: Ø részvétel szemináriumon Ø ingyenes hírlevél, Ø véleménynyilvánítás, javaslat tétel a világörökségi munkával kapcsolatban.
Tagság feltételei:
Ø Egyéves tagság, melynek díja 200Ft/év. Községszépítő Egyesületek tagjai 50% kedvezményben részesülnek.(A tagok regisztrálását a személyi jogok tiszteletben tartása mellett a Fertő-táj Világörökség Egyesület Titkársága végzi.)
Ø min. 10 max. 100 éves kor
Első szemináriumunk szeptemberben lesz, melyet a fertődi Esterházy kastély egykori címzetes igazgatónője Bak Jolán tart: Az Eszterházy kastély titkai címmel.
Ha jelentkezni szeretnél kérj jelentkezési lapot a [email protected] címen,vagy megteheted személyesen a Titkárságon Kőfaragó Tímeánál.
Rád is számítunk!

2. Kulturális Örökségek Napja - Elődeink a világörökségben kiállítás
Az Európa Tanács védnökségével idén negyvennyolc országban rendezik meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő örökségi napokat. A hagyományosan szeptemberben megrendezett hétvégén országszerte sok száz épület és helyszín kapuja nyílik meg a látogatók előtt. A Fertő-táj Világörökség Egyesület Titkársága kiállítással készül erre az alkalomra. Az érdeklődők megismerhetik azokat a tudósokat,akik a térségben születtek, vagy itt végezték iskolájukat és munkásságukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ma egyáltalán a Fertő-táj világörökségről beszéljünk. Az említett tudósok úgy mint Fászl István (képen), Kitaibel Pál, Breuer György, Csapody István, Gombocz Károly, Aumüller István életét és munkásságát mutatjuk be a kiállítás keretén belül. A kiállítást Ivanics Ferenc és Andrássy Péter nyitja meg. A megnyitó időpontját külön hírlevélben ismertetjük.
A kiállítás 2004. szeptember 18-tól szeptember 30-ig lesz megtekinthető:
szeptember 18-án és 19-én (szombat-vasárnap) 10-16h-ig, a továbbiakban munkanapokon 9-16h-ig
helye: Fertő-táj Világörökség Titkársága, Fertőszéplak, Nagy Lajos u. 43.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt! Hasznos, örömteli hétvégét kívánunk!

3. Ökotúrák a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban
További információ: [email protected] Web:www.ferto-hansag.hu

4. Elkészült a honlap!!
Örömmel közöljük, hogy honlapunk elkészült! Ti is megtekinthetitek a www.fertotaj.hu oldalon vagy ha még nem nyílik meg akkor a http://fatboy.fullnet.hu/fertotaj címen.
Várjuk véleményeiteket, javaslataitokat, ötleteiket!

5. Történelmi kertépítészet mint gazdasági tényező
A történelmi kertépítészetek, mint amilyen Dessau-Wörtlitzben vagy Bad Muskau-ban van, reneszánszát ünnepli és egyre nagyobb népszerűségnek örvend a turisták körében. Sok ezek közül már a UNESCO világörökség része.
Ezáltal milyen lehetőségek kínálkoznak fel Kertépítészetnek és a régióknak?
Állnak-e speciális források rendelkezésre?
Ezekre és még sok egyéb kérdésre keresik a választ Németországban, Dessauban 2004. szeptember 11-én. A konferencián Taschner Tamás a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület ügyvezetője a magyarországi, Richard Giefing az Osztrák Világörökségi Egyesület ügyvezetője pedig az ausztriai tapasztalatokról tart előadást.

6. Green Belt - Zöld öv - konferencia a Nemzeti Parkban
2004. szeptember 8-12. tartó nemzetközi Green Belt - Zöld öv - konferencia kerül megrendezésre a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság központjában a Kócsagvárban Sarródon -tudtuk meg Szabó Renáta Katalin, turisztikai szakfelügyelőtől, a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársától. A szervező a IUCN - Természetvédelmi Világszervezet -Brüsszelből. A konferencia célja és mondanivalója, a hajdani vasfüggöny helyén található természetvédelmi területek láncolatának létrehozása. Ahogy a német mondja: Das Grüne Band - LEBENSLINIE TODESSTREIFEN.
További információ:
Szabó Renáta Katalin turisztikai szakfelügyelő Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság 9435 SARRÓD, Rév-Kócsagvár Pf.: 4 Tel.:+36 99/537-620, 537-633, Fax:+36 99/537-621 [email protected]

7. 30-ak Találkozója
Szeptember végén először kerül megrendezésre Fertőszéplakon az a Találkozó, amelyen a Fertő-táj Világörökség érintett polgármesterei találkoznak. A rendezvényen a Fertő-táj 10 magyar polgármestere és 20 ausztriai polgármestere vesz részt. A Találkozó célja, hogy az emberek, települések között valódi személyes kapcsolatok alakuljanak ki. A polgármesterek kötetlen formában tudják megvitatni a Világörökség aktuális kérdéseit.

9.Ajánlott úti cél a Fertő!!
A Nyugat-Dunántúli turisztikai régió minden hónapban egy-egy vonzó, kiemelt térségre irányitja az érdeklődők és turisták figyelmét. A régió ajánlott úticélja ebben a hónapban a Fertő-táj, amely értékeivel méltán az egyik legkedveltebb hazai üdülő és kiránduló cálpont. További információk: www.nyugatdunantuliregio.hu

Világörökség Fertő-Neusiedlersee

további hírek

2004-09-02 14:18:29