Határtalan Fertő tó

Hatvanhárom év után ismét nyílt víz lett a Fertő. A 320 négyzetkilométernyi felületű, 36 kilométer hosszú és átlagosan 7,5 kilométer széles szikes tavon ugyan július elsejétől már üzemel a vízi határátkelő, de a hivatalos ünnepségre tegnap délelőtt került sor.
A fertőrákosi öböl hajókikötőjében a Drescher cég ad ideiglenes otthont a vámosoknak és a határőröknek, akiknek a nyári hónapokban bizonyára sok munkájuk lesz, hiszen máris elindult a hajóforgalom Magyarországon és Ausztria között. Egyelőre napi négy menetrendszerű járatpár szeli a habokat. Azoknak, akik a tavon keresztül szeretnének ellátogatni a másik országba, jelenleg még két helyen – a fertőrákosi öbölben és Meggyesen (Mörbisch) -, kell felmutatniuk útlevelüket, de a két ország határőrizeti szervei már dolgoznak a közös ellenőrzési pont feltételeinek megteremtésén.

Nem mindennapi esemény tanúi voltak azok, akik tegnap délelőtt meghívást kaptak a Fertő tavi vízi határátkelő hivatalos megnyitására. Azért volt különleges a tegnapi nap, mert 63 év után lett ismét nyílt víz a Fertő.
Ausztria 1938-as német megszállásáig inkább csak jelképesen ellenőrizték a tavon átkelőket. A második világháborút követően aztán – úgy tűnt – örökre lezárulnak a határok. A remény, hogy ismét szabadon közlekedhetünk a tavon, csak a nyolcvanas évek végén csillant fel. 1989-ben ideiglenes hajóforgalom indult – minden egyes alkalommal külön engedéllyel – a két ország között, de az állandó határkilépő megnyitására tizenkét évet kellett várni.
A Drescher Hajózási Kft. kikötőjében többen méltatták a vízi határátkelő jelentőségét. Közöttük volt Palkovits János Fertőrákos és dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere is. A vendégek ezt követően hajóra szálltak, hogy átlépve a magyar-osztrák határt, „szentesítsék” az átkelő megnyitását. Amikor a hajó a határt jelző bójához ért, hajókürt jelezte, hogy „idegen” vizekre érkeztünk.
A Fertő tónak mindössze tíz százaléka fekszik magyar területen. Ezért is nagy jelentőségű az átkelés lehetőségének megteremtése, amelynek elsősorban a vitorlázók örülnek. De nem elhanyagolható a turizmusra gyakorolt várható hatása sem, hiszen már készülnek a tervek például arra, hogy a meggyesi víziszínpad nézői az előadások után hajóra szállhassanak és Magyarországon – Fertőrákoson és Sopronban – tölthessék el az éjszakát.
Mint elhangzott, a két ország szakemberei már dolgoznak a közös – magyar oldalon lévő – határforgalmi pont feltételeinek megteremtésén is. Talán már hamarosan elegendő lesz csak nálunk felmutatni útlevelünket és birtokba vehetjük az egészen csodálatos, még sokak számára felfedezésre váró Fertő tavat.

/Horváth Ferenc/

Kisalföld 2001. július 09. (hétfő)

további hírek

2001-07-10 10:47:48