Pisztráng napok Szilvásváradon

Gasztronómiai bemutatónapok a szilvásváradi pisztráng jegyében

Szilvásvárad hazánk egyik legszebb természeti adottságú üdülőhelye az északi-Bükkben, területe a Bükki Nemzeti Park része.
Egész éves eseménynaptára idén nyáron újabb gasztronómiai programajánlattal bővül, ez pedig: A pisztráng ünnepe .
A lipicai ménes paradicsomaként is emlegetett Szilvásvárad állatvilágának másik jellegzetességével, a pisztránggal is szeretné öregbíteni hírnevét, hiszen határában egy hektáros halastó található.
A Szikla-forrásból kiömlő, egész évben egyenletes hőmérsékletű víz kedvező lehetőséget biztosít a pisztráng-tenyésztéshez. A Szalajka-völgyben a pisztráng valószínűleg őshonos, intenzív tenyésztésével csak 1957 óta foglalkoznak. Jelenleg 21 tóban folyik tenyésztés.
Étkezési célra a pisztráng már 2 éves kortól fogyasztható, fehérjében és A vitaminban gazdag, könnyen emészthető és tápértéke igen magas, ennek is köszönhető , hogy a kereslet iránta belföldön és külföldön is egyaránt igen jelentős.
A pisztráng ünnepe a június 30.-július 1-jét magába foglaló hétvégén kerül megrendezésre a Szalajka-völgyben.
A szervezők folklórprogramokkal, vidám játékokkal, vetélkedőkkel teszik színesebbé a látogatók pihenésre szánt idejét.
Sor kerül pisztrángételek bemutatására, kóstoltatására,, melyet a helyi vendéglátóegységek végeznek ételekhez illő borkóstolással, neves borászokkal.
Napközben folyamatosan futószáras lovagoltatáson és lovas kocsikázáson vehetnek részt az érdeklődők.
A szombati napot zenés reggeli ébresztővel kezdik, ez után lesz az ünneoélyes megnyitó, majd különböző népzenei együttesek és néptánccsoportok bemutatói színesítik a programokat, majd a vasárnap is hasonló lehetőségekkel várja a vendégeket.
A Pisztráng Napok bár először kerül megrendezésre, a színes programok és az igazi ínyenceket is biztosan kielégítő gasztronómiai ételkülönlegességek várható sikere biztosan segít, hogy minden évben megrendezésre kerülhessen.

Tourinform-Egye - Csanálosi Edina [email protected]

további hírek

2001-07-10 10:47:02