Egy nap Hegykőn

Egy nap Hegykőn Filmet forgatnak Hegykőről!
Hegykő múltjáról és jelenéről tegnap délelőtt kezdte el forgatni a Hír Televízió stábja azt az ismeretterjesztő filmet, amelyet június 5-én, 6-án és 9-én sugároz az országos csatorna.

A Hegykőről szóló, mintegy háromnegyed órás film első jelenetében a műsorvezető, Borbás Mária a falu díszpolgárával, a Kossuth-díjas színművésszel, Eperjes Károllyal kerékpározik a főúton az idén százéves templom elé. Eperjes Károly lapunknak elmondta: mindig örömmel tölti el, ha szülőfaluja településtörténetéről szólhat, népszerűsítheti az itt élő embereket, így boldogan vállalta az útikalauz szerepét. A bevezető képsorokhoz szükséges biciklit pedig rokonától, Szigethi István hegykői alpolgármestertől kapta kölcsön.
Nagy a büszkeség

A művész rokona csak annyit mondott: a kerékpár ezentúl a család legértékesebben őrzött relikviái közé kerül. A faluban nagy a büszkeség, hogy a közös tenniakarás látványos eredményei most az ország nagy nyilvánossága elé kerülnek.
Hasonlóképpen vélekedett a gyermekével a forgatás közelében sétáló Fiam Zsuzsa, gyesen lévő kismama is, aki alig fél évtizede lakik a faluban. – Hegykő megérdemli, hogy bemutatkozhasson az ország előtt. Kedvesek, kiegyensúlyozottak az emberek, akik tisztán tartják környezetüket, s örömmel fogadják az idegeneket.
Az Egy nap Hegykőn című film műsorvezetője, Borbás Mária jóllehet sokat hallott a termálvizéről és a szünet nélküli turistaszezonjáról híres településről, még sosem járt a faluban. Első pillantásra úgy látja, szorgos nép lakik erre, a helybéliek sokat adnak környezetük ápoltságára. – Mindenem az ember és a természet, sokat várok a két forgatási naptól. A tisztességben megöregedett, s a hagyományokat ápoló nádaratóval, id. Szigethi Istvánnal éppúgy fogunk találkozni, mint Kovács Alajos fafaragó népi iparművésszel. Csónakázunk majd a Fertőn, és a Fertő–Hanság Nemzeti Parkba is ellátogatunk. Természetesen a főzés-sütés sem maradhat el – foglalja össze hegykői műsorvezetői szerepét a riporter.
Nem először járnak erre

A film felelős szerkesztője, Vidra Zsófia elmondta, nem először járnak a megyében. Sopronban, Győrben, Kapuváron is forgattak már. – Szerkesztőként örömömre szolgál – s erre büszke lehet a falu –, hogy ez a közel ezerkétszáz lelket számláló kistelepülés a műsorban „megáll magában” – lapozgatja a forgatókönyvet Vidra Zsófia. – Valós tehát a cím: Egy nap Hegykőn.
Személyes hangvételű film

A sorozat ötletgazdája és főszerkesztője, Gyurity Mónika elképzelése szerint – az eddigi munkáikhoz hasonlóan – a hegykői forgatás eredménye sem egy szimpla idegenforgalmi vázlat, sokkal inkább személyes hangvételű film lesz.
Az innen származó, vagy az itt élő emberek sorsán keresztül megérezhetik majd a nézők, mit is jelent a hegykőieknek ez a vidék. A helyi népszokásokat pedig az óvodások pünkösdi játéka reprezentálja, amikor is nem pünkösdi királyt, hanem kiskirálylányt választanak. A hegykői filmet a Hír Televízió a pünkösdöt követő hétvégén, június 5-én, szombaton 16 órakor, vasárnap délelőtt 10 órakor és június 9-én, szerdán 16 órakor sugározza.
Forrás: Kisalföld, Gosztonyi Miklós
További képek és információk itt:
http://www.reise.info.hu/termalfurdo-hegyko

további hírek

2004-05-18 11:15:36