A soproni borvidék sikere

A soproni borvidék sikere Minden eddiginél nagyobb sikert ér el a Soproni Történelmi Borvidék a franciaországi Bourgban (Bourdeux-i borvidék) a világ egyik legnagyobb borversenyén. Mint erről már beszámoltunk, a Luka és a Jandl pincészet aranyérmet kapott.

A franciaországi Bourgban április 24-én volt a hagyományos borverseny, amelyre először neveztek soproni gazdák. A verseny jelentőségét jelzi, hogy a világ minden nagy bortermelő vidékéről – 34 országból – 4412 mintát küldtek be. Ezek közül 1206 bor kapott érmet (arany 171, ezüst 469, bronz 566). A magyar borokat összesen hat aranyéremmel jutalmazták, közöttük a Luka pincészet 2002-es Zweigelt Selection-ját és a fertőrákosi Jandl pincészet 2002-es Kékfrankosát.

A Fényes pincészet 2001-es Cabernet Sauvignonja ezüstérmet, míg az Iváncsics-Roll pincészet ugyancsak 2001-es Cabernet Sauvignonja, valamint Lukáék 2000-es Cabernet Sauvignonja boronzérmet kapott. A soproni borvidékről a termelők összesen 13 mintát küldtek a megmérettetésre. Az eredmény minden várakozást felülmúlt, hiszen például a dél-afrikai borok csak egy, míg a kaliforniaiak kettő aranyat kaptak.

Magyarországot a soproniak mellett balatonboglári, az egri, a szekszárdi, a villányi, a budai és a tokaji borok képviselték.
A fertőrákosi Jandl pincészetben apa és fia együtt borászkodik.
Mi már évek óta tudatosan készülünk arra, hogy egy nagy nemzetközi versenyen is jó eredményt érjünk el.

– A most aranyérmet nyert kékfrankosuk – amely már Arnold tudását dicséri – szőlője Fertőrákoson az Újhegyen termett. Egy hektáron 50 mázsát szüreteltünk a terméskorlátozás eredményeként. A szőlő préselés nélkül 30 napig forrt, illetve érlelődött a kádakban, majd átfejtettük új barrique hordókba, amelyekben egy évig tovább ért. Ezt követően derítés és szűrés nélkül palackoztuk, csak az almasavbontást végeztük el. Fiammal, Arnolddal együtt arra törekszünk, hogy minél kevesebb fizikai és kémiai beavatkozást hajtsunk végre. Boraink ezért gyakorlatilag naturális termékek.

A franciaországi verseny eredményének híre gyorsan elterjedt szakmai körökben. A Jandl-borok iránti kereslet megnőtt, aranyérmes kékfrankosukra máris nagy tételre, s rendkívül kedvező áron kaptak megrendelést. A család azonban úgy döntött még várnak, s csak később dobják piacra a pincében sorakozó palackokat.

– Álmomban sem gondoltam volna, hogy Bourdeuxban aranyérmet nyerünk – sóhajtott nagyot Luka Enikő, aki édesapja halála óta vezeti a pincészetet. – Annak külön örülök, hogy a Zweigelt Selection lett aranyérmes (termőhelye a fertőrákosi Újhegy), hiszen édesapám zweigeltje 1996-ban az ország legjobbja volt. Így folytatódik a hagyomány. Ez volt az első bor, amit nélküle készítettünk. Ebben benne van az a dráma, amit elvesztése jelentett számunkra.

A franciaországi eredmények az egész soproni borvidék rangját emelik. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a soproni Cabernet Sauvignonok is nagyon szépen megállták a helyüket, maguk mögé utasítva számos ismert hazai és külföldi, nagy hírű borvidékről származó bort.

Újságcikk: Horváth Ferenc
Fotó: Somló Samu

Kisalföld napilap

további hírek

2004-05-07 08:24:56