Kezdődik a fényírófesztivál

Kezdődik a fényírófesztivál A világ minden tájáról érkeztek filmek, előadók a ma este hét órakor Győrött nyíló Mediawave-re.

Koncertben, színházi, irodalmi és tudományos élményben az idei Fényírók Fesztiválján sem lesz hiány.
Ami a rendezők számára megnyugtató: a 60 millió forintos költségvetés forrásai nagyrészt már „látszanak'.

Huszonnégy országból nyolcvan versenyfilm szerepel a május elsejéig tartó Mediawave programjában. Hartyándi Jenő fesztiváligazgató a Kisalföldnek elmondta, hogy a 2004-es „felhozatalból' az animációs alkotások a legegységesebbek, de nem lehet panasz a dokumentumfilmekre sem. Idén a zene és a fotó kerül középpontba.


A színházi produkciók közül a legnagyobb érdeklődésre tarthat számot Maia Morgenstern – a Mel Gibson-film Máriájának – szombati előadása. A művésznő fiával egy nem mindennapi válogatást szólaltat meg a 12. századi perzsa költő, Omar Khayyam versfüzéréből a Művészetek Szentélyének (hajdani zsinagóga) színpadán. Hartyándi Jenő a népzenei, illetve etnomuzsikák közül unikumként a baskír és a kurd együtteseket, az indiai cigányzenekart, illetve a Puerto Ricóból érkező 11 karibi zenészt említette.

Május elsejét a mediawave- esek hagyományosan a komáromi erődben töltik, de nem feledkeznek meg Győrről sem, hiszen például április 29-én és 30-án a Kontroll és a Magyar vándor című magyar filmek szabadtéri vetítésével kapcsolódnak a város ünnepi programjához. Hartyándi Jenő gyakorlati dolgokról is beszámolt, így arról, hogy három helyszín áll rendelkezésükre a fesztivál lebonyolításához.


további hírek

2004-04-23 12:39:06