Mezőföldi Mozaik

Mezőföldi Mozaik Mezőföldi Mozaik című néprajzi kamarakiállítás és a százhalombattai Magyar Kultúra Hete megnyitójára
Időpont:
2004. január 18. vasárnap 16 óra
A kiállítást megnyitja:
Dr. Andrásfalvy Bertalan
egyetemi tanár
Közreműködik:
Karakas Zoltán dudán
Helyszín:
„Matrica” Múzeum
Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.
A kiállítás megtekinthető:
2004. június 6-ig.
Kiállításunkat Pesovár Ferenc emlékének ajánljuk!
A kiállítás létrejöttét segítették:
Aranyponty Halászati Rt. Halászati Múzeuma
Ercsi Helytörténeti Gyűjtemény
Szent István Király Múzeum,
Néprajzi Múzeum, Budapest
Táncház, Székesfehérvár
Városi Múzeum, Paks
Úti Lajosné Százhalombatta

Sajtóanyag
Mezőföldi Mozaik
Néprajzi kiállítás a „Matrica” Múzeumban
2004. január 18-án, vasárnap 16.00-kor „Mezőföldi Mozaik” címmel időszaki néprajzi kiállítás nyílik Mezőföldről – Mezőföld északi csücskében, Százhalombattán.
Mezőföld, ez a Duna, a Tétényi fennsík, a Velencei-tó és a Sió által körülhatárolt terület csak a 20. század második felében vált a néprajzi érdeklődés tárgyává. De, többek közt Pesovár Ferencnek köszönhetően mára már egy alaposan feltárt néprajzi tájegységről beszélhetünk.
Mivel egy terem ad otthont a „Mezőföldi Mozaik”-nak, a kiállítás koncepciójában nem is törekedett a teljességre, hanem azokat a fókuszpontokat emeli ki, amelyek a leginkább jellemezték Mezőföldet. Az uradalmi cselédeket, az évenként visszatérő summásokat, mai szóval vendégmunkásokat, valamint a nemzetiségeket, a mezőföldi népművészetet, a jelentős pásztorkodást, a halászatot és a dunai hajómalmokat. Valamint felidézi Mezőföld szószólóit: a Puszták népében az uradalmi cselédek mindennapjairól beszélő Illyés Gyulát, és Pesovár Ferencet, aki a mezőföldi népzene és néptánc mellett a székesfehérvári István Király Múzeum etnográfusaként számtalan népművészeti tárgyat gyűjtött.
A tárlat létrejöttében segített az Aranyponty Halászati Rt. Halászati Múzeuma, az ercsi helytörténeti Gyűjtemény, a Néprajzi Múzeum, a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Százhalombatta, a Szent István Király Múzeum és a paksi Városi Múzeum és Úti Lajosné Százhalombatta.
A kiállítást Dr Andrásfalvy Bertalan, Pesovár Ferenc egykori csoporttársa nyitja meg.
A kiállítás Százhalombattán a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatának nyitórendezvénye. A Magyar Kultúra Hete alkalmából január 18-24-ig a Múzeum és rendezvényei ingyenesen látogatható.
A kiállítás megtekinthető 2004. június 6-ig.

további hírek

2004-01-16 16:08:29