Színes magyar - fotókiállítás a Néprajzi Múzeumban

Színes magyar - fotókiállítás a Néprajzi Múzeumban (2003. október 30. - 2004. március 1., Földszint)

A kiállítás új, színes világot tár a látogató elé, hiszen olyan képeket láthat majd, amelyek tárgyát azelőtt nem, illetve kizárólag fekete-fehér változatban ismerhette. A fotográfiák elsősorban a 30-as évek végétől követik nyomon a magyar történelem színesben jól dokumentált eseményeit, ünnepeit, hétköznapjait az 1956-os forradalom leveréséig.
A kiállítás tematikája fotótörténeti szempontból is különleges, hiszen a magyarországi színes fényképezés története még feldolgozatlan. E történet szempontjából a kiállítás a korai színezési technikáktól kezdve a színes fotográfia széles körű elterjedéséig eltelt kb. száz évet öleli fel, 1956-tal bezárólag. Az anyag egy kisebb része tehát fekete-fehér alapú színezett kép, nagyobb része pedig színes nyersanyagra készült fotó egy olyan korszakból, amikor Magyarországon különböző okokból korlátozott volt a színes nyersanyaghoz való hozzáférés.
A válogatásban nem teszünk különbséget profi és amatőr felvételek között; egyaránt szerepelnek majd híres fotóművészek és ismeretlen szerzők felvételei is. Hasonló arányban kerülnek a falra a közgyűjteményekből és a magángyűjtőktől, családoktól származó, korábban még soha nem látott képek.
Rendezők: Varga J. János - Jerger KrisztinaNéprajzi Múzeum

további hírek

2004-01-07 14:13:16