Tárlat: „Nincs még a világon két ilyen város…”

Selmecbánya kincsei

„Nagy megtiszteltetés a számunkra, hogy selmecbányai kincseinket a soproni Központi Bányászati Múzeumban mutathatjuk be. Ez a kiállítás egy új időszak kezdetét jelenti, s reméljük általa új kapcsolatok is teremtődnek” – mondotta egyebek mellett kétnyelvű beszédében dr. Miklós László Szlovákia környezetvédelmi minisztere tegnap „Selmecbánya, az európai bányászat bölcsője” című tárlat megnyitóján.
Az élénk érdeklődéssel kísért, nagy jelentőségű rendezvényen Szlovákia budapesti nagykövetségét és kultúrintézetét, továbbá több hazai minisztériumot is magas rangú személyiségek képviselték.
A szeptember 16-ig látható időszaki kiállítást a selmecbányai Szlovák Bányászati Múzeum anyagából válogatták. A szlovák és a soproni közgyűjtemény közötti együttműködési szerződés alapján jövőre a soproni múzeum kollekciója mutatkozhat be szlovák földön.

A soproni Központi Bányászati Múzeum legújabb időszaki kiállításán selmecbányai ásványok, nemesfémek, ott bányászott ezüst, valamint körmöci arany, a bányászélet jellegzetességeit bemutató szobrok, plasztikák, ünnepi bányászviseletek, továbbá Selmecbánya egykori nagyjait ábrázoló festmények és a bányászattal, erdészettel kapcsolatos régi tankönyvek láthatók. A kollekció a Szlovák Bányászati Múzeum féltett kincseiből való.

Mint ismeretes, a selmecbányai bányászati akadémia 1919-ben Sopronba költözött. Egyebek mellett a Sopronban is élő selmeci hagyományokról, a két város között kialakult kapcsolatokról, s annak bíztató jövőjéről is szólt megnyitóbeszéde kezdetén dr. Miklós László, Szlovákia környezetvédelmi minisztere, aki Selmecbánya legutóbbi évtizedéről is beszámolt.

Kisalföld 2001. június 25. (hétfő)

további hírek

2001-07-03 10:54:14