A bányászat bölcsője: Selmec

A Szlovák Bányászati Múzeum és a Központi Bányászati Múzeum közös szervezésében Selmecbánya, az európai bányászat bölcsője címmel vasárnap 11 órakor időszaki kiállítás nyílik a Templom utcai múzeumban.
- Ez év elején vettük fel a kapcsolatot a selmecbányai Szlovák Bányászati Múzeummal, mely kilenc különböző gyűjteményével Európa egyik legnagyobb bányászati múzeuma – mondta el érdeklődésünkre Bircher Erzsébet, a soproni Központi Bányászati Múzeum igazgatója. Mint megtudtuk, mind a kapcsolatfelvétel, mind a kiállítás azt a célt szolgálja, hogy a Kárpát-medence bányászati emlékeit – amelyek jelentős részét őrzi a selmecbányai múzeum – Magyarországon is bemutathassák. A szlovák szakemberek nyitottak és segítőkészek voltak, soproniak és selmeciek közösen állították össze a kiállítás tematikáját, amit a szlovákok töltöttek meg tartalommal. Ez az első közös munka a két bányászati múzeum között, ám mindkét fél reméli, hogy nem az utolsó. A vasárnapi ünnepélyes tárlatnyitón a tervek szerint egy öt évre szóló szándéknyilatkozatot is aláír a két intézmény vezetése, melyben kinyilvánítják kölcsönös egyetértésüket a munka folytatásáról és a közös kutatásról.
A Szlovák Bányászati Múzeum anyagából válogatott kiállítást a Szlovák Köztársaság környezetvédelmi minisztere, dr. Miklós László és a Szlovák Bányászati Múzeum főigazgatója, dr. Ján Novák nyitja meg. A tárlat szeptember 16-ig lesz látogatható, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.
N.M.

Kisalföld 2001.június 22. (péntek)

további hírek

2001-07-03 10:51:18