Kőszegi Szüret

 Kőszegi Szüret A Kőszegi Szüret - szeptember 26-28. - rendezvényei egy dolgos mezőgazdasági szezon végét, az 'aratás' időszakával zárja a Szőlő jövéstől (Szent György naptól)induló szőlőművelést. Az április 24-i bejegyzés a Szőlő jövésnek könyvébe (mely 1740 óta íródik!) nem nagy reménnyel kecsegtette a gazdákat,hiszen a természet késésben volt, a hajtások épp csak megindultak. A száraz és forró nyárelő aztán ezt a lemaradást bepótolta és az augusztusi nagy esők a szőlőfürtöket is megduzzasztották, így kiváló termés ígérkezik. Kőszegen évszázadokig a bor volt a város legnagyobb bevételi forrása, ezért a város vezetése kiemelt figyelmet szentelt a szőlőműveléssel, borászattal kapcsolatos ügyekre. Ennek megfelelően a hegybíró kérelme alapján csupán a polgármester adhatott engedélyt a szüret megkezdésére, nehogy éretlenül szedjék le a termést a türelmetlen gazdák. Eme hagyományt elevenítjük fel a Szüreti Karnevál elején. A felvonuláson részt vesznek a város intézményei, művészeti csoportjai, baráti társaságok, maskarások és természetesen a Borkirálynő. Itt elevenedik meg az iskolások jóvoltából Kőszeg története képekben.
A felvonulás köré épül a további két nap programja, mely pénteken este fúvósszerenáddal indul és vasárnap könnyed zenei programmal zárul. Szombaton délelőtt tartjuk a városunkba érkező zenekarok zenés fogadását, ami esetenként 6 és 10 zenekar között változik. Szombaton ezektől a zenekaroktól hangos az egész város. Délidőben minden nagyobb vendéglőben fúvószene szól. A felvonulás után a város különböző pontjain lehet népzenét és néptáncot, modern táncot és fúvószenét nézni és hallgatni.

A szombat estét a fúvós show zárja a Károly Róbert téren felállított rendezvénysátorban. Vasárnap kora délután gyermekeknek szóló műsorral, majd a még itt lévő vendégzenekarok térzenéjével, végül pedig a könnyebb műfajt játszó zenekarok koncertjeivel zárul a fesztivál.
Szombaton a Jurisics téren kézműves vásár lesz, jóféle kőszegi borokkal, musttal, lacikonyhával...

Kulturinfo

további hírek

2003-09-12 08:18:31