Bababirodalom a Zichy-palotában

Bababirodalom a Zichy-palotában Babázni jó. Nemcsak azért, mert életünk első eszméléseként a babákra (is) rámosolygunk, hanem mert megfoghatók, öltöztethetők, ráadásul még beszélgetni is lehet velük. A győri Zichy-palotában babakiállítás nyílt, számtalan 'csemegével'.
Talán nincs is olyan kis- vagy nagyobbacska gyermek, akinek ne lenne ilyen vagy olyan kötődése a babákhoz, hogy a nagyik efféle foglalatosságát már ne is említsük. Kivételes kollekciót, valóságos tündérszigetet láthat az, aki ezekben a napokban ellátogat a VII. Nemzetközi Babakiállításra a győri Zichy-palotába.

KIÁLLÍTÁS

A babakiállítás reggel 10 órától délután 5-ig látogatható a gyori Zichy-palotában. A belépo felnotteknek 400, gyerekeknek 200 forint. A programot játszóházak és babakészítés is színesíti, erre érdemes elore bejelentkezni a 96/311-316-os telefonfonszámon.


Egy kis babatörténelem

Bizonyos, hogy az ókori görögök életében is helye volt a babáknak, azaz a családhoz tartoztak. Használatuk mindig az adott kort, némiképp a stílust és az ízlést is tükrözte. Az 1600-as évektől előállított babák legnagyobb része szinte biztosan gyermekjátéknak készült. Alapanyagként gyakran használtak fát, amelyből bőven volt, másrészt pedig könnyen megmunkálták. A XVIII. században készültek azok az egyszerű rongybabák, amelyeket anyák varrogattak és többnyire a háztartásban fellelhető maradék anyaggal tömtek ki. A gyerekek legelső babái úgynevezett „vigasztaló' játéknak készültek. Az angol középosztálybéli családok gyermekeinek vasárnapi babái voltak, amelyekkel 1–2 óráig a felnőttek felügyelete mellett játszhattak a lurkók.
Idetartoztak az elegánsan felöltöztetett biszkvit porcelánfejű divatbabák és azok a figurák, amelyek frizuráját porcelánból modellálták. A XX. század első évtizedeiben találkozhatunk a babák sorozatgyártásával Amerikában. A tekintélyes költségek és az ingadozó vásárlóerő következményeként az első babagyárosok a bazárokat és a
piacokat vették célba, hogy befektetett pénzük megtérüljön. Az 1700-as évek végén készült mozgó ízületű fababák neve az angol nyelvterületen Dutch Doll vagy Peg Wooden. Az elnevezés valószínű, a holland kikötőkre utal, amelyeken keresztül a babákat Németországból Angliába szállították. A második elnevezés arra utal, hogy a babák mozgatására úgynevezett fapöcköket (peg) használtak. Később jelent meg a masszababa, ami a változatosabb, sokoldalúbb megmunkálás alapját jelentette és jóval olcsóbb is volt a fánál. A viasz-, később pedig a porcelánbabák megjelenésével a babagyártásban is új fejezet kezdődött.
Kisalföld napilap

további hírek

2003-09-08 08:27:16