Savaria Karnevál - Szombathely

Savaria Karnevál - Szombathely Ezen a nyáron ismét lesz Szombathelyen Savaria Karnevál! S milyen jó leírni ezt a szót, hogy ismét... Amikor a Savaria Legio Hagyományőrző Egyesület alapítójaként barátaimmal elkezdtük szervezni a legiot, megküzdöttünk minden egyes páncélért, minden egyes korhű fegyverért és szorgalmasan bújtuk a történelmi kiadványokat. Az segített át bennünket a nehézségeken, hogy tudtuk: kell egy olyan egyesület Szombathelynek, amely felidézi a város dicső múltját. Ma már a római Legio a karnevál egyik főszereplője, és híre sok helyre eljutott a világba.
Amikor az ezredforduló tájékán egy maroknyi ember úgy döntött: újra szervezi a Savaria Karnevált, sok kételkedővel, és szintén sok nehézséggel kellett megküzdeniük. De győztek, hála a szombathelyieknek, a karnevált támogató egyesületeknek, cégeknek, szponzoroknak. Augusztusban ismét olyan rendezvényt tarthatunk, amelyre méltán lehet büszke ez a város!
Jó érzés ilyenkor látni, hogy a város apraja-nagyja, helyiek és külföldiek, gyönyörű jelmezekbe bújva játsszák, élik át történelmünket.
Az utcákon honfoglaló magyarok élvezik a muzsikát a reneszánsz ruhát öltött udvarhölgyekkel, a római katona pedig együtt kóstolja a Borutcában a hegy levét az avar harcossal.
Mosolygó, a hétköznapi gondokat egy időre félretevő emberek, csillogó gyermekszemek, közösen átélt élmények jellemzik a karnevál napjait.
Jó ilyenkor rácsodálkozni városunkra, mely zsong az utcai kikiáltóktól, a garabonciások - óriásbábosok , vásári komédiások, zenészek műsorától. Jó érezni a frissen sütött pecsenye és langalló illatát, jó ilyenkor szombathelyinek és vendégnek is lenni.
Elő hát a jelmezekkel és a páncélokkal! Készüljünk az ökörsültre és a finom borokra, a koncertekre, a szép vásári portékákra, a káprázatos felvonulásra és a történelmi játékokra!
Öt nap kultúrált, felhőtlen szórakozás, sok-sok program várja a felnőtteket és gyerekeket Közép-Európa legnagyobb történelmi karneválján.

Mint a Legio alelnöke, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány elnöke, és mint Szombathely polgármestere várom Önöket! Játsszanak velünk történelmet, legyenek Önök is részesei a megelevenedett múltnak!


Savaria köszönti az érkezőt!

Dr. Ipkovich György
polgármester

Savaria Karnevál

további hírek

2003-08-22 11:16:55