Kitelepítettek találkozója és segélykoncert az „Emlékezés kápolnájáért”

Kitelepítettek találkozója és segélykoncert az „Emlékezés kápolnájáért” Helyszín: Kócsújfalu
Időpontja: 2003. augusztus 16.


10.00-11.00
- Ökumenikus Istentisztelet

11.00-11.40
- Ünnepi megnyitó - köszöntők
A rendezvényt megnyitja Pintér Erika Tiszafüred város polgármestere

11.40 - 13.00
- Ünnepi megemlékezés
- irodalmi műsor
- történészi előadás
- érintettek visszaemlékezése, elbeszélése

13.00-14.00
- Ebéd

14.00-19.00
- Délutáni program
Filmvetítés a könyvtár épületében - Gulyás testvérek
Néptánccsoportok fellépése és a csoportok vezetésével táncház
Népi játékok bemutatója és kipróbálása
Kézműves mesterségek bemutatója és kipróbálása

19.30
- Segélykoncert az Ökumenikus Kápolna felépítéséért


Mottó: „Az 50 éve történtekre emlékezzünk!”

Az Államvédelmi Hatóság Magyarországon, a Hortobágy környékén, szovjet GULÁG mintára kényszermunka táborokat hozott létre (a 12 tábor között volt Kócspuszta is), ahová bírói végzés nélkül 1950. június 23-a és 1953 júliusa között 2524 családot (7282 lélek) hurcolt „önként vállalt lakhelyére” az ötvenes években. 2003. augusztus 16-án Tiszafüred- Kócsújfalun erre az eseményre emlékezünk. Emlékezni többféleképpen is lehet. Ha politikai eseményeket, nemzeteket befolyásoló áramlatokat, hatalmi viszonyokat tár föl az emlékezés, akkor történelem íródik, ha egyéni életek, családi történetek beszélődnek el, akkor életrajz keletkezik.
A kócsújfalui találkozó „story”-t elevenít fel, a „history” kapcsán. Ha az egyes ember élete érintett a történelmi eseményekről, akkor ez az érintettség mindenkor sorsteremtő.
Azért szervezzük ezt a találkozót, hogy különböző szituációból jött emberek megoszthassák egymással sorsukat. A sorsközösség, akkor szül termékeny találkozást, ha a „másik” sorsát kívánjuk megérteni. Nyitott ez a lehetőség mindenki előtt, aki bármilyen mértékben és módon érintett egyéni életében ebben a történelmi korszakban. A hagyományteremtő találkozó kulturális és szórakoztató programjai segítségével közeget teremt a visszaemlékezésre. A rendezvény alapot nyújt az Emlékezés Ökumenikus Kápolnája megépítéséhez, mely helyet adhat hasonló rendezvényekre.
Mindenkinek a jelentkezését várjuk, aki szívesen osztozik mások sorsában, hogy ezzel a saját életét is jobban megértse.további hírek

2003-08-15 15:28:35