Bor(városok)ban az igazság

BORMARKETING: A leghatékonyabb, ha tiszta – és jóféle – bort töltünk a poharakba…

- A borügy nemcsak a borászok, hanem az önkormányzatok, marketingmenedzserek és sok más szakterület képviselőinek gondja is. Mindazoké, akik úgy gondolják, a térségek kecsegtető és sokoldalú lehetőségeit maximálisan ki kell aknázni – hangzott el a Magyar Szőlő- és Borvárosok Szövetségének elnöke, dr. Gimesi Szabolcs részéről tegnap azon a regionális borászati üzletember találkozón, amelyet a régiómarketing és a vidékfejlesztési program keretében rendeztek Nagycenken.
Keszei Andrea, a Földművelésügyi- és Vidékfejlesztési Minisztérium Agrármarketing Centrum Kht. Nyugat-dunántúli Regionális Irodájának vezetője elöljáróban kijelentette: az elmúlt időszakban a közhasznú társaság több megyére kiterjedő bormarketing munkája során számos eredményt ért el. A széleskörű szakmai rendezvények révén emelkedett e régió borkultúrájának színvonala, s a nyugat-dunántúli térségben arra a kérdésre is választ kaphattunk, kik a borvidékek szakmai kiválóságai. Az irodavezető ezt követően az idegenforgalmi elvárások és a borkereskedelem kapcsolatáról szólva jogos követelménynek nevezte a régiók speciális kínálatának állandó, szinte védjegyként való térségpiaci jelenlétét.
A magyar borvárosok szövetsége elnöke, dr. Gimesi Szabolcs a találkozáson arról is szólt, hogy a nem EU-tagállamok közül valószínűleg országunk települései csatlakozhatnak elsőként az európai borvárosok hálózatához. Megjegyezte, a regionális szemléletmód gyakorlati alkalmazása, azaz a tágabb térséget alkotó borvidékek összefogása a bormarketing területén is eredményeket hozna. A nyugat-magyarországi régió bormarketing szempontjából – Burgenlandra vonatkoztatva – értelemszerűen határon átnyúló térséget jelent, s mint ilyen, egyedülállóan széles kínálatot mutathatna fel.
A nagycenki programban a Dunántúl több borvidéke és a Bevásárlóközpontok Szövetsége bemutatását követően vitafórumon oszthatták meg bormarketinges gondolataikat a résztvevők.

Kisalföld 2001. június 23. (szombat)

további hírek

2001-07-03 10:49:27