Örömünnep a fesztiválnyitányon

Örömünnep a fesztiválnyitányon Győrben és Sopronban is igazi örömünnepre gyűltek össze péntek este a városlakók, valamint a települések vendégei. Látványos programokkal ünnepélyesen megnyitották a megye két nagy múltú fesztiválját: a Győri Nyárt és a Soproni Ünnepi Heteket.

Este nyolc órakor a megyeszékhely belvárosának utcáin a bábosok és a Maskarás Céh gólyalábas utcai felvonulása jelezte, hogy a Győri Nyár immár harmincnyolcadik alkalommal kitárta kapuit a kultúra és városszerető közönség előtt. A programsorozat népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már a kezdés előtt egy órával népes embersereg gyűlt össze a Rába-parton, ahol később Balogh József polgármester köszöntötte a megjelenteket. Ezután sokak örömére az Edda együttes adott koncertet, amit tűzijáték és utcai táncház követett.

Ugyancsak Pénteken a hűség városa is ünnepelt a negyvenhatodik Soproni Ünnepi Hetek nyitányán. A rendezvénysorozat itt is zenészek, táncosok felvonulásával, koncertekkel vette kezdetét.
A győri belváros utcái péntek este bizony nem kis munkát adtak a forgalomirányító rendőröknek. Este nyolc után nézelődők egész hada sietett a Rába-partra, a XXXVIII. Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjaira.
Közönségcsábító műsorok

Ismét eltelt egy év, ami abból is kitűnt, hogy péntek este újra gólyalábas bábosok felvonulása hívta fel a városlakók és a turisták figyelmét az idei Győri Nyár rendezvénysorozatára. A debreceni ORT-IKI bábcsoport és a Maskarás Céh vidám műsora után a Rába-parti színpadnál Balogh József köszöntötte a megjelenteket, s egyúttal kitárta a fesztivál jelképes kapuit.
A város polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: kevés település mondhatja el azt magáról, hogy majdnem négy évtizedes múltra visszatekintő kulturális programkavalkáddal szolgálja a helybeliek és a vendégek kikapcsolódását. A kisalföldi megyeszékhely azonban ezen szerencsések közé tartozik, hiszen a Győri Nyár „fanfárja' ezúttal már harmincnyolcadszor hangozhatott fel.A rendezvények évről évre színesebbek, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy nemcsak a városon, de az országhatárokon túlról is mind több vendég érkezik a fesztiválra.

A polgármester köszöntőjét követően sokak kedvence, az Edda együttes lépett a színpadra. A népszerű rockzenekar koncertje után tűzijáték kápráztatta a Rába-part népes közönségét. A kellemesen hűvös estén a jelenlévők táncra is perdülhettek, hiszen a Kárpátia zenekar utcai táncházba hívta a Bécsi kapu téren a nézelődőket. Az együttes elsősorban a moldvai csángó magyarok zenéjét tolmácsolja, de más műfajokat is – etno, world, dzsessz – is szívesen játszanak a zenészek. A Győri Nyár idei rendezvénysorozatának négy hetében 13 helyszínen 65 igényes program várja a látogatókat.

A nemzetközi kulturális fesztivál keretében ma este hét órakor a színháznál utcabált tartanak, ahol Fenyő Miklós és Novai Gábor nagy sikerű darabjának, a Hotel Mentholnak a dalai csendülnek fel. A Xántus János Múzeum udvarán holnap este nyolc órakor Pusztai Antal gitárkoncertjét hallgathatja meg a közönség.


2003-06-20


Kisalföld napilap

további hírek

2003-06-23 11:48:24