Világörökség lett a Fertő-táj

Világörökség lett a Fertő-táj A világörökség részévé nyilvánította a Fertő-tájat az UNESCO illetékes bizottsága. A kitüntető cím elnyerését dokumentáló diploma átadóünnepségét vasárnap délután Fertődön tartották neves vendégek részvételével.- Becsüljék meg ezt a tájat, legyenek büszkék arra, hogy önökre bízatott! - mondta a fertődi Esterházy-kastély mögötti téren felállított színpadon Mandur László, a parlament alelnöke.
A számos neves vendég, mint például Tardi János államtitkár, Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök vagy herceg Esterházy Antal mellett az immár a világ örökségévé vált Fertő-táj gazdái, az itteni települések lakói is szép számmal vettek részt az ünnepen.


Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsának elnöke a tavat egy asszonyhoz hasonlította. - A Fertő éppoly szeszélyes és kortalan, mint a nők, és igényli az odafigyelést. Mi egy ékszerész pontosságával fogunk figyelni rá, hiszen - egy hasonlattal élve - nyakán a gyöngysort az osztrák és a magyar oldal települései alkotják.
A világörökségi diplomát átadó Bernd von Droste, az UNESCO Világörökség Központ alapító igazgatója közvetlenül a várva várt pillanat előtt hangsúlyozta:
- Ez a tó szimbóluma Európa egységének, békéjének, hiszen több mint nyolc évezred óta különböző kultúrák találkozóhelye.
A Fertő-táj Magyarországon nyolcadikként kapta meg ezt a díjat és vált általa az egész világ számára jelentős, védendő egységgé. Egy társaságba került az emberiség olyan értékeivel, mint például az Akropolisz vagy az egyiptomi piramisok.

A falvak hozománya

A kastély a foúri pompát, a barokk gazdagságot, míg az erkély előtt felállított, nádfalú sátrak az egyszerűséget és a megőrzött néphagyományokat képviselték. A Fertő-táj Világörökségbe tíz magyar település került be. Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak, Fertőd, Sarród, Fertőrákos, Balf, Fertőboz és Nagycenk mindegyike külön sátorban mutatkozott be. Az ott élő emberek büszkén tették ki hozományukat.

Elhozták történetüket, hagyományaikat, ételeiket - mindazt, amivel gazdagítják a Fertő tó vidékét. A fertőrákosiak például finom borokat, a hidegségiek babos káposztát bucinudlival, a sarródiak sósperecet, stanglit és kukoricaprószát. Kinek mi volt. És nem utolsósorban elhozták önmagukat, az örömüket és a várakozásukat, amit a világörökség elnyerése jelent a számukra.

- Már reggel hatkor elkezdtem sütni. Több kellett volna, hamar elfogyott minden kóstoló - mondja a sarródi Koloszár Lajosné Fonyák Anna, majd hozzáteszi: én annak örülök a legjobban, hogy a mi környékünk ezt elérte. Nem mindenki mondhatja ezt el!

Hazatérni szép emlékkel


Valószínű, hogy a meghívott külföldi és hazai vendégek, a házigazdák és a nézelődők sem tértek haza üres kézzel. Vittek magukkal egy kis jókedvet, csipetnyi egészséges büszkeséget, a néptáncosok színes forgatagának emlékét, vagy a kastély mögötti füves részről a kakukkfű illatát. Vittek valamit a fényes múltból, valamit a biztató jövőből, de annak tudatát mindenképp, hogy van valamilyük, amire ezentúl talán még jobban kell vigyázniuk. Ezt valamennyien vállalták, hiszen ahogy Fülöp Géza, Fertőd város polgármestere Széchenyi Istvánt idézte: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.'

Kisalföld napilap

további hírek

2003-05-20 12:01:53