Megnyílt a Fertő tavi határátkelő

Megnyílt a Fertő tavi határátkelő Segítők mindig akadnak

Tóka József a tegnapi megnyitón azért azt is elmesélte, milyen akadályokat kellett legyőznie. Tizenkét szakhatósági engedély, hat vaskos dosszié jelzi, nem volt egyszerű a feladat. S bár a beruházóban milliószor felötlött, hogy még egyszer talán el sem kezdené a tervek végrehajtását, segítői mindig akadtak. Többek között Palkovits János, Fertőrákos polgármestere, aki a megnyitón hangsúlyozta: bár a tó közigazgatásilag nem a községhez tartozik, támogatnak minden jó ötletet, hiszen a fertői idegenforgalom jótékony hatását Fertőrákos is érzi.
Wilfing Ferenc egyrészt mint Sopron polgármesterének tanácsadója, másrészt mint vámügyi szakember méltatta a beruházást, mondván, végre elértük, hogy az osztrák kollégák dolgoznak nálunk, magyar területen. Az ünnepélyes megnyitón köszönetet mondtak a megvalósult határátkelőért az osztrák vámhatóság, a burgenlandi és a Fertő tavi vitorlás szövetség, valamint magyar részről a gazdasági minisztérium képviselői.

„ A térség jövőjét látom itt”

Az új cölöpház az üdülőterület főmólójának végén nemcsak a két ország vámosainak és határőreinek nyújt kulturált munkahelyet, s nemcsak a hajósokat várja, akik a határellenőrzés procedúráján pillanatok alatt áteshetnek, hanem a pihenni vágyókat is. Lehet itt napozni és gyönyörködni a Fertő táj világörökség szépségében, miközben a Skipper Bár gondoskodik a kényelemről és a hét kiadó szoba valamelyikében a túrázók is megpihenhetnek. Az épületet körülvevő stéghez három kikötőmóló csatlakozik, így bármilyen szélirányban könnyen megközelíthető.
Dr. Tóka József a Kisalföldnek elárulta, a jachtkikötővel együtt mintegy kétszázmillió forintból valósult meg a beruházás egyetlen állami vagy pályázati forint nélkül. S hogy miért? – Mert szeretem a Fertőt, s a térség jövőjét látom az itt rejlő lehetőségekben – válaszolta a tulajdonos, aki öt év papírmunka után fél év alatt építtette fel a többfunkciós épületet.


Fotó: Bárány Zoltán Új cölöpház a tavon: A magánberuházásból megvalósult vízi határállomáson együtt dolgoznak az osztrák és a magyar szakemberek.


N. M.
2003-05-01

Kisalföld napilap

további hírek

2003-05-05 11:33:45