Múltidéző: Ügyességi torna és lakodalom a téren

Barokk készülődés

A megyeszékhely hajdani főterének a nemzetközi játékhoz és a korhű házasságkötési ceremóniához illő átváltoztatása persze nem egyszerű feladat. A díszletek kivitelezésénél például a győri Kovács Margit Általános Művelődési Központban tanító Pusztai Csaba képzőművészre az egyik látványos versenyszám kellékeinek, a puzzle-szerűen kockákból összerakható barokk épületeknek és az esküvői sátor oldalát díszítő életképnek a megfestését bízták.

Gyorsan száradó vásznak
- Örültem a felkérésnek, mert a barokk a kedvenc művészeti korszakom, sokat tanultam a hajdani alkotóktól. Az angyalkákat és lakomázó embereket megjelenítő több négyzetméteres vásznak tervezésénél is többek között a Rubens és Velasquez képein szereplő alakokat használtam fel. Ezt a feladatot kihívásnak éreztem, bár a kísérletezésre nem jutott időm, mert két hét alatt kell befejeznem mindent. Szinte rohammunkát kell végeznem, az olajfesték szokásos száradási idejét is fel kellett gyorsítanom – mondta el a képzőművész, akitől tegnap már elvitték a győri Zichy-palotát és a karmelita templomot ábrázoló festményeket, hogy feldarabolják, és óriási kirakót készítsenek belőle. Pusztai Csaba szerint, ha nehéz is így „feltámasztani” a barokkot, a játék és az esküvő felkeltheti az emberek érdeklődését, talán utánanéznek ennek az érdekes korszaknak.

Légből kapott öröm
Két győri fiatal, a 27 éves Asztalos Barbara és a 28 éves Vaszari Gábor ezt biztosan meg is teszi. Régies nyelvezetű versikéket tanulnak meg, hogy a korabeli pompa emlékezetessé tegye egybekelésüket. Ők lesznek ugyanis az idei barokk esküvő főszereplői, akik az érdeklődő helybeliek és a turisták szeme láttára fogadnak örök hűséget egymásnak. Emiatt persze izgulnak egy kissé, pedig mindegyikük bizonyította már bátorságát. A boldog ara egy fotó-és optikai szaküzlet vezetője, vőlegénye egy fegyveres rendvédelmi szervnél előadó. Megismerkedésüket kalandosnak tartják, azonban ez a jelző inkább első találkozójuk ürügyére vonatkozik. Az újdonságokra fogékony lánynak ugyanis a péri reptéren tetszett meg a vitorlázó gépekkel már évek óta foglalkozó Gábor magabiztossága és segítőkészsége, amikor ő is kipróbálta a motoros sárkányt. Ezért később együtt is akarnak repülni, egyelőre azonban arra készülnek, hogy szombaton a boldogságtól szárnyalhassanak, amikor fodros ruhában kimondják az igent.
Testvérvárosi kihívás
Nemcsak ők öltöznek be, hanem a Győr testvérvárosaiból – Brassóból és Erfurtból – érkező diákok kihívói is. Az ügyességi tornára benevező győri csapatok tagjai a korábbi erősítő, ügyességet fejlesztő gyakorlatok után tegnap már a taktikát egyeztették egymást közt, mivel már csak pár nap van hátra a versenyig, melyen többnyire kreativitást kívánó feladatokat kapnak. A számok egyik tervezője, Ihász Ferenc a Játék határok nélkül televíziós vetélkedőn szerzett tapasztalatait felhasználva olyan szabályokat alkotott, melyek nem zárják ki, hogy a versenyzők többféle megoldás közül válasszanak. Például a barokk épületek összeállításánál az egyes elemeket nemcsak a lépcsőn felcipelve juttathatják a színpadra, hanem fel is dobhatják oda. Az ostrom főpróbájánál pedig azt kell kitapasztalniuk, mekkora részt kell az átjutás érdekében a várfalból minimálisan lerombolniuk. Edzőik – Derczó Tibor és Bak Attila – szerint mindezt jó kondícióban tehetik. Felkészülten állhatnak ki a versenyen, ahol persze győzni akarnak, de ennél fontosabbnak tartják a közönség szórakoztatását, a játékot.

/Rimányi Z./

Kisalföld 2001. június 27. (szerda)

további hírek

2001-07-02 14:20:39