Mediawave: Fényírófesztivál a nő jegyében

Mediawave: Fényírófesztivál a nő jegyében Az idei Mediawave központi témája a nő. Hartyándi Jenő, a fényírófesztivál művészeti igazgatója a Kisalföldnek úgy nyilatkozott: a program összeállt, a pénzügyi források köre miatt még „kicsit szorong”.

A 2003-as nemzetközi fényírófesztivál, a Mediawave filmes, táncos, koncert- és konferenciaprogramjainak „tengelye' a nő. Hartyándi Jenő művészeti igazgató tájékoztatása szerint az április 26-án kezdődő Európa-hírű rendezvény sajátos tematikus blokkokból épül fel.

Már a fesztiválnyitó két nem mindennapi zenei élményt kínál: fellép Alanis Obomsawin kanadai indián énekesnő (aki egyébként filmrendezőként már évekkel ezelőtt bemutatkozott a Mediawave-en), illetve Mique Montanaro provanszál világzenész – szó szerint – színes etnooperáját láthatja-hallhatja a közönség. Hasonlóan különlegesek az első napokban látható táncprodukciók, amelyek a Tánchullámok fesztivál részeként főleg a kortárs és az orientális táncművészetből adnak ízelítőt.
Dzsesszbemutatók

Idén kísérletként magyar dzsesszbemutatót tartanak a külföldről meghívott zenei szakembernek a rendezők. A ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban a szakmai beszélgetéseket gazdag koncertprogram, egyperces és háborúellenes filmek, többek között a Big Lucky-emlékfilm bemutatója színesíti.

Hartyándi Jenő a Mediawave zenei kínálatáról elmondta, hogy a központi témától itt sem térnek el, hiszen a női előadók mellett „női dominanciával rendelkező' együttesek – így például egy hattagú szentpétervári népi punkcsapat –, nagy visszatérők – például Vera Bila cseh roma énekes – lépnek színpadra, valamint a nyírségi Fehér Ló romaegyüttes, akiket az európai világzenei ranglista hatodik helyén jegyeznek. A zenei blokk „ásza' még Wim Mertens Belgiumban élő zeneszerző, aki a népszerű Mediawave-szignál alkotója, illetve a dzsessz egyik nagy öregje, a 73 éves Fred Anderson szaxofonos.

A fesztivál pénzügyi forrásairól – amelyet érdekességként 1991-ben, az első évben a szervezők adtak össze – Hartyándi Jenő úgy nyilatkozott: vegyes érzései vannak, hiszen az új pályázati rendszer szerint három évre előre biztosítva láthatják a pénzt, de az április végén kezdődő programsorozat anyagi hátterére még „kicsit szorongva gondolnak'.
A művészeti igazgató hangsúlyozta, hogy idén a győri, szlovákiai és romániai helyszínek után Szabadka is otthont ad a rendezvényeknek.

G. Cs.
2003-04-17

Forrás: Kisalföld napilap

további hírek

2003-04-22 13:39:09