Minőségi váltás Hajdúszoboszlón - A gyógyfürdő kétszázezer vendéget hoz évente

Minőségi váltás Hajdúszoboszlón - A gyógyfürdő kétszázezer vendéget hoz évente A 24 ezer lakosú Hajdúszoóoszlót az elmúlt esztendőben 200 ezer vendég kereste fel, akik több mint egymillió vendégéjszakát töltöttek el az alföldi kisvárosban. A fürdőturizmusból élő város -amely jelenleg elsősorban a tömegturizmusnak ad otthont - célkitűzése, hogg a jövőben a minőségi turizmust honosítsa meg - hangsúlyozta Sóvágó László polgármester.

A gyógyvizéről híres Hajdúszoboszlót tavaly 200 ezer vendég kereste fel, akiknek zöme öt-hat napot töltött a gyors ütemben fejlődő városban. A látogatók 60 százaléka belföldi vendég. A külföldiek többsége Németországból és Lengyelországból érkezett. A városkában háromezer szállodai ágy van, és hét-nyolcezerre tehető a panziókban, kempingekben és magánszállásokon található férőhely. Hajdúszoboszló egykor a szociális üdültetés 'fellegvára' volt, és a rendszerváltás utáni esztendökben is zömében az alacsonyabb fizetőképességgel rendelkező vendégek keresték fel. Az elmúlt esztendő mérföldkő volt a város életében. A gyógyfürdőben mintegy 2,3 milliárdos beruházás indult meg, amelynek nyomán nagymértékben javultak a szolgáltatások. A beruházás mintegy öt százalékával, 110 millió forinttal járult az építkezéshez az önkormányzat. Az itt létesülő négycsillagos szállodák a megújuló fürdő mellett jó alapot adnak ahhoz, hogy az elkövetkezendő esztendőben a magasabb minőséget igénylő vendégkör is egyre jelentősebb mértékben vegye igénybe a gyógyturizmus szolgáltatásait. Az évente 4,8 milliárd forinttal gazdálkodó Polgármesteri Hivatal célja, hogy megfelelő környezetet biztosítson a turizmus részére. A gyógyfürdő környékén utcákat, parkolókat alakítanak ki, mintegy 70 millió forint értékben.
- Az elmúlt esztendőben több mint 400 millió forint iparűzési adót fizettek a helyi vállalkozók és 180 millió forintot az idegenforgalomban dolgozó cégek, amelyhez az állam 360 millióval járult hozzá. Ezt az összeget arra fordítjuk, hogy rendezettebb, szebb, tisztább legyen a város - húzta alá Sóvágó László. - Ezzel azt akarjuk elérni, hogy a látogatók is igényesebbek legyenek. Törekvéseik eredményességét mutatja, hogy Hajdúszoboszló elnyerte a legszebb közterületekkel rendelkező város elismerést és szinte mindenki részt vesz a virágos Hajdúszoboszlóért mozgalomban. A vendégek szórakoztatására szinte egész évben vannak rendezvények. Évente háromszor tartanak fürdőbált. Folklórversenyekkel, szépségkirálynő-választásokkal, szabadtéri színházi programokkal szeretnék változatosabbá tenni a hajdúszoboszlói pihenést. Végül, de nem utolsósorban kiemelt feladata az önkormányzatnak az évente 200 ezer vendég közbiztonságának megteremtése - mondta Sóvágó László polgármester.

B. Mezei Éva


Üzleti 7

további hírek

2003-04-07 16:07:38