Emmausz 2003

Emmausz 2003 2003.04.21.
város: Bóly
helyszín: Pincefalu
cím: 7754 Bóly,

Az EMMAUSZ máig fennmaradó, 100 évre is visszanyúló, eredendően bólyi német népszokás. A Biblia szerint a Feltámadás másnapján Jézust tanítványai az Emmausz nevű faluba vezető úton nem ismerték fel, majd csak a kenyértörésről, miután rájuk esteledett, és egy emmauszi fogadóba tértek be vacsorázni és megpihenni.

Az ünneplés reggel kezdődik, majd a kora délutáni órákban a pincesorban folytatódik, amikor az évszázados hagyomány szerint a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező pincefaluba, ahol a 400 pince közül a legtöbb présházként és pincefogadóként működik. A helyi és környékbeli pincegazdák nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják az érdeklődőket.

A rendezvénynek két helyszíne lesz:
Egyik a pincefalu előtti kb. 3 hektáros Kántorrét, mely a település állandó szabadtéri rendezvényhelyszíne. Ennek szabadtéri színpadán egész délután családbarát hagyományőrző folklórműsor és gyermekműsor szórakoztatja a közönséget magyar és német nyelven. A jó hangulatot csak fokozzák a gyermekek számára rendezett izgalmas ügyességi vetélkedők és gyermekfoglalkozások, úgymint a pincesorok elején rendeződő kézművesek portékáinak színes kirakodó vására, büfé. A színpad mellett folyamatos kézműves vásár és bemutatók minden érdeklődő gyermek és felnőtt részére.

A bólyi pincefalu a rendezvény másik helyszíne.
Az ünneplők a kikiáltók által különböző időpontokban szereznek tudomást a pincesor történelmi utcáiban tartandó műsorcsokrokról lovaskocsis kikiáltóval, együttesek, tánccsoportok produkcióival, akik egész délután járják a pinceutcákat.

Az egyes helyszínek elnevezését a pinceutcák adják (Hohli forduló, Marienbergi forduló, stb., melyek pontos helyét jó előre fa táblácskák jelzik,); A gyerekek boldogságára a húsvéti nyuszi is kíséri a menetet, aki locsolóvers fejében csokoládét és cukorkát osztogat.

Információ: 69/368-100.

A képen Michelangelo Merisi da Caravaggio, Vacsora Emmauszban című festménye látható.


Kulturinfo

további hírek

2003-04-04 13:21:48