Régi ételek a száz halom alól

Régi ételek a száz halom alól A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a százhalombattai 'Matrica' Múzeum közös szervezésében február 19-én délelőtt 11 órakor kerül sor
dr Németh Endre: Régi ételek a száz halom alól című könyvének ételkóstolásával és borkóstolóval egybekötött bemutatójára a Vajdahunyadvárban. Az ételkóstolóra kéyzített ételek a könyvben található receptek alapján készültek.

Dr. Németh Endre orvos 1981-től, 21 éve él Százhalombattán, körzeti orvosként kezdte munkáját a városi Szakorvosi rendelőben. 1986-ban került az ORFI kórházba és közben megszerezte a reumatológusi szakvizsgát, majd mint reumatológus került vissza Százthalombattára. Négy éve ment nyugdíjba, de jelenleg is dolgozik. Mint orvos és mint lokálpatrióta mindig is nagy érdeklődést mutatott a város múltja, jelene és jövője iránt. 1996 óta az egészségüggyel kapcsolatos cikkei folyamatosan jelennek meg a helyi és országos lapokban. Fontos számára, hogy a lakosság milyenek látja az egészségügy helyzetét. A város történelmi, régészeti, kulturális múltja és jelene ösztönözte a könyv megírására, hisz könyvét kultúrtörténeti könyvnek tekinti.
Maga az élet is jellemző lehet a közösségére. A mai fogyasztói társadalom embere részben a 'háromperces kultúrának' hódol, kevés ideje jut az olvasásra és az író igyekezett ehhez alkalmazkodni. A gyűjtemény megírásánál fontosnak tartotta, hogy receptgyűjteményébe ne kerüljenek bele a mai kor mesterséges színezékei és ételízesítői, és csak a természetes anyagokból készült ételek kerüljenek terítékre.

A 'Régi ételek a száz halom alól' receptgyűjtemény nem szakácskönyv, hanem helyi kordokumentum. Úgy igyekszik bemutatni a II. világháború előtt és közvetlenül utána itt élőket, hogy egyes sütött-főzött ételeik hordozzák a máig szóló üzenetet. Hasonlóan, mint egy nagyon idős gyümölcsfa vagy szőlőtőke, az új növények között, de termése fogyasztható. Gyűjtésük úgy történt, mint amikor az ember alacsony vízállásnál lesétál a Duna partjára Százhalombattánál vagy Erdélyben az Olthoz Sepsiszentgyörgy alatt, esetleg Svájcban a Reuss folyóhoz a Gotthard hágó előtti alagútnál, Uri kantonban Schattdorf határában. Le-lehajol és felszed egy éppen a lába előtt heverő, neki tetsző kavicsot, amit a folyó messzebbről hozott, koptatott. Kissé más, mint a többi, mégis a tájra jellemző.
A receptet adók ma is élő személyek vagy felmenőik alkotásiról szólók, és az étkek kipróbáltak, gyakran fogyasztottak a család asztalánál. Az olvasó egy darabot tart kezében a száz halom alatt élt és élő emberek életéből, mert az étek élet.

Az író jó szívvel ajánlja könyvét mindenkinek, olvasásra és az ételek elkészítéséhez is.

A könyvbemutatót többek között a 2002 februárjában százhalombattai székhellyel megalakult Csobolyó Borbarát Klub is támogatja ízletes boraival. Ennek a régiónak is, ol sok 'nem borvidék' régióhoz hasonlóan, kiváló adottságai vannak ahhoz, hogy jó borai szülessenek. Kellő összefogással, szakmai tapasztalattal ez az iparváros is képes lesz megalkotni a maga 'Halom Cuvéet'.

Matrica Múzeum és Régészeti Park

további hírek

2003-02-13 12:19:19